Satu Mare: Crater de 10 metri pe un drum reparat
De mai mult de două săptămâni, circulaţia maşinilor este blocată pe strada Căprioarei din Satu Mare. În asfaltul proaspăt turnat a apărut un crater cu diametrul de aproximativ 10 metri. Lucrările de asfaltare a zonei stadionului Unio, unde cele două străzi sunt principalele artere, s-au încheiat în urmă cu o lună şi au costat peste 9.600.000 de lei. Cheltuielile cu reparaţiile vor fi suportate de către firma Samcif, antreprenorul principal al lucrării.
Localnicii dau vina pe proiectant. „În zonă, solul e plin cu nisip. Proiectantul e de vină. Nu cred că a făcut studiu de sol, că altfel nu îmi explic cum a putut să toarne beton şi asfalt pe un asemenea teren. Asfaltul a început să crape, iar apoi să se surpe. De două săptămâni stăm cu strada blocată. Să vină străinii să lucreze, dacă cei din Satu Mare nu se pricep", a spus Gheorghe Pintea, unul dintre sătmărenii de pe strada Căprioarei.
Un localnic a constatat pe pielea lui că pământul este nisipos în zonă. „E mult nisip aici. Am săpat pentru o fântână în curte, iar la vreo doi metri am dat de nisip şi de tot felul de lemne. Cred că a fost o vale, cândva, pe aici", a afirmat Vasile Ulic. Autorităţile locale dau dreptate riveranilor şi spun că solul nisipos şi ploile sunt de vină. „Sunt spălări şi mişcări de nisip. Firma încearcă să toarne beton pentru a consolida strada. Sunt surpări permanente acolo", a spus primarul Iuliu Ilyes.
Vina e în altă parte
Firma care a efectuat lucrările de reabilitare a carosabilului speră să redea strada circulaţiei în câteva zile. „În două-trei zile sperăm să remediem situaţia. Din cauza ploilor, pânza freatică a urcat foarte mult, iar căminele sistemului de canalizare au coborât, trâgând după ele asfaltul. Apa a spălat nisipul. Părerea mea este că aceste cămine au fost săpate prea adânc", a declarat Bogdan Marin, directorul firmei Samcif.
Reprezentanţii unei societăţi din Ungaria sunt aşteptaţi să sosească la Satu Mare pentru a rezolva problema. „Aşteptăm o firmă din Ungaria cu filtre cu care sperăm să coborâm nivelul pânzei freatice. Noi am avut un proiect de canalizare efectuat de un specialist din Cluj, pe care l-am respectat", a declarat Florin Criste, dirigintele de şantier din cadrul Primăriei Satu Mare.