Şcolile au început „vânătoarea“ de elevi
Finanţarea în funcţie de numărul de şcolari i-a pus pe jar pe directori, care au început să facă oferte tentante părinţilor care au copii de şcoală, scrie Adevărul. Dascălii au pus la punct campanii de promovare a şcolilor în comunitate: au lipit afişe pe uşile blocurilor, au pus pliante în cutiile poştale şi au organizat spectacole.
Înscrierile în clasa I de anul acesta au o miză mult mai mare ca în anii trecuţi, mai ales pentru educatori. Din toamnă, şcolile vor primi bani în funcţie de numărul de elevi, potrivit unei hotărâri de guvern din decembrie anul trecut.
Sumele sunt standard pe cicluri şcolare, dar sunt mai mari în rural decât în urban. Cadrele didactice care nu vor avea clase suficient de numeroase riscă să nu-şi poată asigura salariile.
Şcoala nr. 112 din Bucureşti a făcut înscrieri pentru trei clase de elevi în anul I de studiu. „Avem 75 de locuri şi s-au ocupat deja 70", a spus Luminiţa Tănase, directoarea instituţiei. Ea a adăugat că, deşi cartierul este unul îmbătrânit, şcoala şi-a făcut reclamă pentru a-şi atrage elevi.
„Am pus afişe în scările blocurilor în care am prezentat oferta noastră: cursuri intensive de engleză, matematică distractivă, informatică şi program de After School", a explicat Luminiţa Tănase. Şcoala are parteneriate cu grădiniţa din apropiere, astfel că mulţi dintre preşcolari ajung elevi aici. „Ştiţi la ce se uită un părinte atunci când îşi înscrie copilul la şcoală? Să vadă cum arată toaletele", a spus directoarea.
Potrivit legii, numărul maxim de elevi la clasele mici este de 25. Directoarea spune însă că „pentru ca dascălii să fie siguri că-şi iau salariile, numărul de elevi dintr-o clasă nu trebuie să scadă sub 23. În această perioadă, toate şcolile îşi fac calcule".
La Şcoala nr. 196 „Federico Garcia Lorca", tot din Capitală, sunt organizate pentru următorul an şcolar patru clase I. Şcoala are 108 locuri aprobate, din care şapte mai sunt libere. Elevii pot studia câte două ore pe săptămână limba spaniolă din clasa I şi cum este o limbă la modă, mulţi părinţi îşi dau copiii la această şcoală. Opţional, există şi un curs de teatru în spaniolă, iar elevii care-l urmează participă la un festival pe care şcoala îl organizează. Cursurile de dans sportiv şi de karate completează oferta educaţională a instituţiei.
Spectacole la Patriarhie
Pentru creşterea prestigiului, conducerea şcolii şi-a făcut reclamă la târgurile de profil. „Aşa am reuşit să convingem unii părinţi să traverseze oraşul pentru a-şi aduce copiii la noi", a spus învăţătoarea Cristiana Niţă, şefa comisiei de metodică a şcolii. Activităţile comune cu biserica din cartier şi spectacolele au fost alte modalităţi de a-i face pe părinţi să ştie că şcoala există. „Am profitat de orice ocazie pentru a ne face cunoscuţi. Am ţinut spectacole la Patriarhie, oamenii au aflat de noi şi au încredere că se face şcoală de bună calitate", a spus Alina Vulpe, director adjunct.
Pentru a-şi ocupa locurile la clasă, dascălii din şcolile mai puţin căutate din judeţul Botoşani au mers din uşă în uşă pentru a-i convinge pe părinţi. Deşi se află în zona centrală a oraşului, Şcoala nr. 4 este ocolită de cei mai mulţi părinţi deoarece instituţia funcţionează în două clădiri vechi şi nu are sală de sport. „Am fost căutată acasă de o doamnă învăţătoare care a încercat să mă convingă să-mi înscriu copilul în clasa ei. Deşi locuiesc foarte aproape de Şcoala nr. 4, voi alege altceva", a declarat Gabriela Ghiorghiţă, mama unui copil care ar trebui să meargă la toamnă la şcoală.
La Bacău, 25 din cele 30 de şcoli generale vin cu o ofertă specială: programul „After School". Micuţii pot rămâne şi după orele de şcoală să-şi facă temele, să mănânce şi să se odihnească sub supravegherea unor cadre didactice. Pentru acest program, părinţii plătesc o taxă lunară.
O nouă ofertă: şcoala de după şcoală
Şcoala din Dumbrăviţa, o localitate din apropierea Timişoarei, devenită un cartier cochet de vile, are dotări de excepţie, dar şi renume. „Este bătaie şi pentru că avem dotări, dar dacă nu aveam rezultate nu ştiu în ce măsură şi-ar mai fi adus copiii să înveţe aici", a spus directorul Benko Hajnal. Şcoala nr. 30 din Timişoara a fost construită în urmă cu 13 ani, fiind cea mai nouă din oraş.
Rezistenţa la un eventual seism este luată în calcul de părinţii care vor să-şi ştie copiii în siguranţă. Şcoala are cursuri de karate, volei, înot, fotbal şi limbi străine. În plus, are cantină, ateliere de pictură şi participă frecvent la schimburi internaţionale. În toată ţara, aproape 250.000 de boboci ar trebui să urmeze din toamnă cursurile clasei I. (Material realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de Seară" )
Efective
Numărul maxim de elevi la clasele mici prevăzut de lege este de 25. La clasele V-VIII numărul acestora poate ajunge la 30. Din calculele făcute de unii directori, pentru a fi siguri că-şi primesc salariile, cadrele didactice trebuie să aibă minimum 23 de elevi la clasă.