Şeful FMI a fost eliberat! Victima lui Strauss-Kahn, o mincinoasă notorie!

1 iulie 2011 14:36   Actualitate
Ultima actualizare:

Semnele de întrebare privind credibilitatea reclamantei i-au determinat pe judecători să-l cheme pe Dominique Strauss-Kahn în seara aceasta (18.30 ora României) la o audiere-surpriză, în urma căreia fostul preşedinte al FMI a fost eliberat.

UPDATE 20.13 Presupusa victimă a lui Dominique Strauss-Kahn a oferit, sub jurământ, "o descriere eronată" a agresiunii sexuale suferite, omiţând să precizeze că a făcut curat în altă cameră înainte de a denunţa faptele incriminate, a dezvăluit vineri procurorul. Citeşte aici mai multe.

UPDATE 19.51 Procurorul din Manhattan se îndreaptă către abandonarea acţiunii judiciare curente împotriva lui Strauss-Kahn, a recunoscut vineri unul dintre avocaţii acuzării.

UPDATE 18.58 Dosarul lui Dominique Strauss-Kahn "nu este închis" totuşi, a afirmat judecătorul, citat de AFP. Justiţia newyorkeză a renunţat vineri la arestul la domiciliu al lui Dominique Strauss-Kahn, afirmând însă că cercetarea lui pentru agresiuni sexuale va continua.

UPDATE 18:48 Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere, vineri, după o audiere-surpriză la tribunalul din Manhattan, relatează AFP.

UPDATE 18.25 Dominique Strauss-Kahn a ajuns, vineri, la ora locală 10.50 (17.50 ora României), împreună cu soţia sa Anne Sinclair, la tribunalul penal din Manhattan, unde urmează să compară pentru o audiere-surpriză, relatează AFP. Strauss-Kahn, îmbrăcat într-un costum sobru, cu cravată albastru deschis, iar Anne Sinclair în sacou alb şi fustă neagră, au intrat în impozanta clădire în faţa căreia se află zeci de jurnalişti, pentru o audiere ce urmează să înceapă la ora 11.30 (18.30 ora României) sub preşedinţia judecătorului Michael Obus.

UPDATE 17.45 Lisa Friel, şeful Secţiei anchete privind agresiuni sexuale a Procuraturii din Manhattan, a demisionat pe fondul procesului intentat fostului director FMI Dominique Strauss-Kahn, în contextul în care acuzaţiile în acest caz pare să nu aibă acoperire, informează ABC News.

UPDATE 15.21 Se pare că lui Strauss-Kahn îi va fi restituită şi cauţiunea pe care a plătit-o în urmă cu şase săptămâni, pentru a fi eliberat sub supraveghere. Fostul şef al FMI a plătit 1 milion de dolari cauţiune şi alte cinci milioane de dolari depozit de garanţie pentru a fi plasat în arest la domiciliu.

UPDATE 15.00  Procurorul din New York a fost de acord cu eliberarea fostului director al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, pe propria răspundere, la o lună şi jumătate de la plasarea sa în arest la dimiciliu pentru agresiuni sexuale, anunţă postul de televiziune Blommberg, citat de AFP. "Procurorul este de acord cu eliberarea lui DSK pe propria răspundere", a dezvăluit televiziunea Bloomberg, care citează surse apropiate dosarului, precizând că acuzatului îi va fi restituită cauţiunea.

Lovitură de teatru în cazul fostului şef al FMI, acuzat că a agresat sexual o cameristă din New York! Victima ar fi minţit în mai rânduri cu privire la presupusul viol comis de Dominique Strauss-Kahn. Socialiştii francezi vorbesc deja de o revenire în forţă pe scena politică a colegului lor de partid.

DSK, salvat de telefon

Procurorii din New York au semne serioase cu privire la credibilitatea cameristei, care l-a dat jos de la şefia Fondului Monetar Internaţional pe DSK, relatează agenţia de presă AP. Victima, pe nume Nafissatou Diallo (foto medalion) în vârstă de 32 de ani ar fi minţit inclusiv cu privire la activitatea pe care o desfăşura în ajunul presupusei agresiuni. Publicaţia "New York Times" a relatat cu ceva vreme în urmă că victima avea relaţii cu infractori, implicaţi în afaceri cu droguri şi spălare de bani.

Informaţia este acum confirmată şi de surse din procuratură. Potrivit acestor surse, camerista ar fi vorbit la telefon cu o zi înaintea presupusului viol de la hotelul Sofitel, cu un bărbat aflat în închisoare. Ea ar fi vorbit despre beneficiile pe care le-ar putea obţine dacă l-ar acuza pe şeful FMI. Şi surpriză, convorbirea femeii a fost înregistrată.

Violul, invocat şi în cererea de azil

Partenerul ei de discuţie este după gratii pentru posesie de marijuana şi se numără printre persoanele care au vărsat în ultimii doi ani suma de 100.000 de dolari în contul cameristei. Depozitele au fost făcute în Arizona, Georgia, New York şi Pennsylvania.

Anchetatorii au mai descoperit şi că femeia plătea sute de dolari lunar pentru facturi la cinci companii telefonice, deşi ea susţine că are un singur abonament telefonic. În plus, femeia a scris neadevăruri şi în cererea de azil, în care spunea că a fost violată în ţara natală, Guineea. Tot ea a admis că afirmaţia pe care a făcut-o este o minciună.

Vicii de procedură invocate la audierea-surpriză

Semnele de întrebare privind credibilitatea reclamantei I -au determinat pe judecători să-l cheme pe DSK în seara aceasta (18.30 ora României) la o audiere-surpriză. Iniţial, fostul şef al FMI urma să apară din nou în faţa justiţiei abia pe 18 iulie. Potrivit AFP, avocaţii lui DSK ar putea profita de această ocazie şi de decredibilizarea cameristei pentru ca să ceară modificarea condiţiilor de eliberare sub supraveghere, inclusiv pentru a cere, într-o primă fază, micşorarea garanţiei de 5 milioane de dolari, pe care DSK a trebuit să o depună pentru a fi pus în arest la domiciliu, nu în închisoare.

Potrivit unor surse din justiţia americană, Procuratura din Manhattan ar urma să îl anunţe pe judecător că „există probleme cu cazul", pe baza rezultatelor anchetei, în timp ce femeia îşi menţine acuzaţiile. Avocaţii lui DSK sunt pregătiţi să invoce şi vicii de procedură în cazul identificării acestuia la comisariatul din Harlem, deoarece victima avusese deja ocazia să-l vadă în fotografii şi la televizor.

A doua zi după ce a fost reţinut, Dominique Strauss-Kahn a fost plasat, împreună cu alţi patru bărbaţi, într-o cameră din comisariatul din Harlem, iar camerista l-a identificat oficial.

Revenire în cursa pentru prezidenţiale?

Toate aceste veşti, care vin în apărarea lui DSK, care a negat vehement acuzaţiile de viol, încă de la început, dau speranţe socialiştilor francezi, care au rămas fără candidat la prezidenţialele din Hexagon.

„Dacă acuzaţiile la adresa lui Dominique Strauss-Kahn cad, va părea că a fost victima sistemului. (...) Socialiştii şi liderii socialişti vor decide. Încă nu mă pot pronunţa în legătură cu acest subiect", a declarat fostul premier socialist Lionel Jospin.

Jean-Marie Le Guen, un deputat socialist foarte apropiat de Dominique Strauss-Kahn, apreciază că fostul director FMI ar fi „un actor esenţial al vieţii politice franceze în lunile următoare". „Toţi cei care au speculat dispariţia sa politică vor trebui să conteze pe o persoană, iar eu sper că va fi în curând liber şi va putea să îi privească în ochi pe francezi", a declarat el. Ba mai mult, un alt lider socialist, Michèle Sabban, a cerut suspendarea alegerilor interne pentru desemnarea candidatului socialist la preşedinţie.

Termenul pentru depunerea candidaturilor este pe 13 iulie, iar scrutinul ar urma să se deruleze între 9 şi 16 octombrie.

Mai multe