Şerban Ionescu: «Nu-mi pot mișca mâinile»

10 mai 2012 15:40   Actualitate
Ultima actualizare:

Nu-şi mai mişcă mâinile, respiră greu, are probleme cu vorbirea. Actorul Şerban Ionescu luptă de mai bine de jumătate de an cu o boală perfidă, bolerioză, luată de la o căpuşă. Soţul Magdei Catone şi-a spus povestea într-un interviu acordat lui Cătălin Măruţă.

Şerban Ionescu a acceptat să dezvăluie la emisiunea „Happy Hour" (PRO TV) prin ce calvar trece. Actorul a fost muşcat de o căpuşă şi s-a ales cu o boală cruntă. Are o paralizie parţială şi stă mai mult în pat.

"Îmi folosesc picioarele destul de economicos, ca să zic aşa... nu în paşi hotărâţi. Numai mâinile nu le mai pot folosi, mi-au căzut, am probleme cu vorbirea, cu respiraţia, cu deglutiţia, pentru că ea acţionează în zona creierului şi atunci manifestările bolii, ale boleriozei, sunt de scleroză laterală amiotrofică", i-a spus actorul lui Cătălin Măruţă, care s-a deplasat la spitalul din Baloteşti unde acesta urmează tratamentul.

2011- Actorul de 62 ani era în formă și tocmai decisese să renunţe la divorţul de Magda Catone

Şerban Ionescu are o singură mulţumire, aceea că poate gândi singur. „Nu mă pot spăla, deci nu-mi pot face igiena intimă, nu pot mânca singur, nu mă pot ridica, nu pot umbla. Dar gândesc singur. Aici e marele avantaj... să spunem aşa, dar este şi un mare blestem pentru că îţi vezi singur cum corabia ta eşuează", a mai spus acesta.

Tratamentul pe care îl urmează îi impune şi o dietă drastică: legume, fructe, lichid mult, carne de peşte, carne de pasăre, dar numai de curte. Actorul a mai mărturisit că va încerca un alt tratament în speranţa că va avea rezultate mai bune.

"E un coctail de antibiotice pe care-l tot încerc de 5 luni. Să sperăm că următoarea schemă de tratament pe care o încep peste o săptămână să dea rezultate. Dacă eu reuşesc să am o stabilitate în mers, să-mi folosesc mâinile, să mănânc, să mă spăl, să conduc, să gătesc, sunt mulţumit", a conchis actorul.

Totul a început cu un blocaj de umăr, însă boala i-a fost depistată mai târziu, cu greu, de medicii parazitologi. „Acum un an am avut un blocaj de umăr, am crezut că e o problemă reumatologică. Am făcut RMN şi nu a apărut nimic în zona pericolului, în schimb au văzut pe muşchii mei nişte fasciculaţii. După o altă analiză, s-a constatat că am SLA, adică scleroză laterală amiotrofică, declanşată de borelia, care se mai numeşte şi boala cu o mie de feţe. Probabil, că am şi prins-o într-un stadiu... ea mi-a atacat creierul, adică atacă membrana neuronului, mielina, mănâncă din ea", a povestit Şerban.

Click! spune

O parte din căpuşe nu transmit boli. Altele însă, pot da omului boala Lyme sau borelioză. Derutante la această boa­lă sunt simptomele foarte variate: o­boseală, umflarea ganglionilor limfatici, febră, dureri de în­che­ieturi, dureri în piept şi bătăi nere­gulate ale inimii, înţepenirea gâtului, amor­ţi­rea braţelor şi picioarelor.

Simp­to­mele sunt foarte diferite de la caz la caz (borelioza fiind denumită şi „boala cu 1.000 de feţe") şi pot a­părea treptat. A fost descoperită în 1975, în re­giu­nea Lyme din SUA, care îi dă şi numele.

Mai multe