Sergiu Nicolaescu, închis în sicriu şi păzit de soldaţi - FOTO

4 ianuarie 2013 18:34   Actualitate
Ultima actualizare:

“Eu o să plec, dar nu o să mor niciodată!”, spunea Sergiu Nicolaescu şi pe bună dreptate. Oamenii s-au înghesuit ieri să-l vadă pentru ultima dată. Sicriul depus la Cercul Militar Naţional a fost sigiliat şi “apărat” cu străşnicie de soldaţii din Regimentul de Gardă.

Tineri, copii şi bătrâni au aşteptat zeci de minute într-o linişte deplină să-i aducă un ultim omagiu celui care a fost părintele cinematografiei româneşti. Chiar dacă unii l-au văzut pe maestrul Sergiu Nicolaescu doar pe ecran, s-au încumetat să se aşeze la o coadă lungă de mai bine de cincizeci de metri.

Odată ajunşi la intrarea Cercului Militar, paznicii le permiteau accesul în grupuri de cel mult opt persoane.

Înainte de ora 12.00, zeci de oameni s-au adunat în faţa Cercului Militar pentru a-i aduce un omagiu regizorului

Printre aceştia, am găsit-o şi pe Dana Alexandra (21 de ani), studentă la UNATC, Secţia regie şi film. Tânăra se consideră privilegiată, deoarece a avut norocul să se numere printre ultimii studenţi care s-au fotografiat cu Sergiu Nicolaescu.

Vladimir Găitan, Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani au trecut, rând pe rând, pe la sicriul maestrului

"Voia să scoată perfecţiunea din actor. Ne spunea mereu că, dacă ne dorim ceva cu adevărat, să ne urmăm visul", ne-a spus studenta, care i-a văzut toate filmele.

Mirosul florilor proaspete se simţea încă de pe primele trepte ale impunătoarei clădiri. Lângă sicriul închis şi sigilat trona o imensă coroană din trandafiri albi din partea soţiei, Dana, cu un mesaj numai de ei doi înţeles: "Ştii tu...ELF".

Văduva artistului a fost zărită încă de dimineaţă la priveghi, îmbrăcată cu un pardesiu alb, ascunzându-şi durerea în spatele unor ochelari mari, fumurii.

A evitat să stea însă tot timpul lângă catafalc, tocmai pentru a le da prilejul admiratorilor să îşi ia rămas bun de la soţul său. Admiratori, pe chipul cărora s-a citit dezamăgirea atunci când s-au trezit în faţa unui sicriu rece, acoperit cu trandafiri roşii şi crini albi. Mulţi şi-ar fi dorit să-l mai vadă o dată pe legendarul comisar Moldovan.

Coşciugul era flancat de patru soldaţi din Regimentul de Gardă, pătrunşi şi ei de atmosfera sobră din încăperea plină de coroane. Cei care au ajuns la căpătâiul regizorului au avut la dispoziţie maximum cinci minute pentru a-i aprinde o lumânare, a lăsa o floare sau un gând în cartea de omagii, aşezată la ieşire. Rând pe rând, mari actori şi oameni politici au vrut să îi fie aproape maestrului: Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Jojo, Geo Saizescu, Petre Roman, Ion Iliescu şi mulţi alţii.

Între timp, în stradă, mai mulţi admiratori protestau împotriva deciziei familiei de a incinera trupul neînsufleţit al regizorului. "Nu ne ardeţi o stea a României. Merită o groapă şi o sfântă cruce", era mesajul afişat pe câteva pancarte. "Omul ăsta a fost un erou. Merită să fie înmormântat creştineşte", este de părere Vasile Dumitraşcu, unul dintre protestatari.

Printre politicienii prezenţi la căpătâiul actorului s-a numărat şi Petre Roman, care a venit împreună cu soţia sa

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viaţă joi dimineaţă, la Spitalul Elias, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare. La sfârşitul anului trecut, regizorul a avut parte de mai multe întâmplări nefericite: a căzut în garaj şi şi-a fracturat câteva coaste, apoi s-a operat de peritonită.

Regretatul cineast ar trebui să fie incinerat astăzi, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală. El nu ar avea parte de o slujbă religioasă cu fast, dar totuşi un fost preot va citi o rugăciune pentru sufletul celui trecut în nefiinţă.

O incinerare costă între 2.000 şi 3.500 de lei, în funcţie de fastul solicitat de familie firmei de pompe funebre.

Mai multe