Sevilla, dincolo de coride şi flamenco
Dacă vrei să vezi un oraş aparte cu o vechime de peste 2000 de ani, Sevilla poate fi o alegere inspirată.
Unul dintre cele mai vechi oraşe ale Spaniei şi locul naşterii a doi mari împăraţi romani (Traian şi Hadrian), dar şi a lui “Don Juan”, cucerirorul inimilor femeilor din întreaga lume, Sevilla se mai laudă ca fiind leagănul operei Carmen compusă de Bizet, a muzicii Flamenco, a coridelor şi în acelaşi timp locul de unde Cristofor Columb şi-a început drumul spre Lumea Nouă.
Mai cunoscut pentru noi pentru echipa de fotbal, flamenco şi coride, Sevilla ascunde o frumuseţe aparte reprezentată adesea prin numele regiunii a cărei capitală este Andaluzia.
Spre deosebire de punctele mari de atracţie ale Spaniei (Barcelona şi Madrid), Sevilla e mult mai «prietenoasă» cu buzunarele turiştilor. O cameră dublă la o pensiune cochetă este între 20 - 50 de euro cu mic dejun inclus (depinde de cate stele sunt). Decorul tipic mediteranean-spaniol, multitudinea de flori şi peisajul intră în preţ.
Poate mai mult decât oricare alt oraş din Spania Sevilla seamănă mai mult cu Mexicul decât cu metropolele consacrate: străduţe mici, case cu o arhitectura deosebită şi vegetaţia luxuriantă.
Poate unul din cele mai frumoase cartiere este Santa Cruz. Cartierul, populat cu străduţe înguste, case frumoase pline de flori, era locuit de arabi şi evrei la începutul secolului al XVIII-lea.
Emblema Sevilliei, catedrala Girlada se află tot aici. La fel şi Reales Alcazares (Palatul regilor construit în stil arab), Archivo de Indias ( clădire renascentistă, unde se află toate documetele despre descoperirea Americii)
Un alt loc interesant este Piaţa Spaniei (Plaza de Espana), care a fost construită în timpul expoziţiei Ibero-Americane din 1929. Aici exista mozaicuri reprezentative cu fiecare regiune din Spania, perfect conservate până azi.
Pornind din Piaţa Spaniei către râul care traversează oraşul (râul Guadalquivir) te poţi opri la un mic palat care se numeşte "Camera de cusut a reginei". Acest palat situat la marginea grădinilor Palatului San Telmo este un minunat exemplu de baroc sevillian. În spate se găseşte Fabrica Regală de Tabac (Real Fabrica de Tabacos), aceeaşi fabrica unde Carmen însăşi, eroina operei cu acelaşi nume, a lucrat.
Azi fabrica a fost transformată în universitate. Turnul de Aur (Torre de Oro), un turn arab aşezat pe marginea râului este un alt simbol al orasului şi în prezent găzduieşte un muzeu. Pe partea cealaltă a străzii se afla faimoasa corida seviliana, Plaza de Toros de la Real Maestranza. Trecând râul peste faimosul Pod Triana, ajungi în unul dintre cartierele cel mai tipice ale Seviliei, Cartierul Triana.
Sevilla a fost pentru câteva sute de ani sub dominaţie arabă, drept pentru care adaposteşte impresionante palate de inspiratie araba. Printre cele mai impresionante palate se numără “Casa Pilatos”, construit între secolele XV şi XVI. Palatul este o copie a palatului lui Pilat din Pont (Ierusalim). Palatul a fost construit cu mozaicuri şi obiecte găsite printre ruinele de la Italica.
Insula Cartuja, locul unde s-a desfăşurat Expo’92, păstrează şi acum grădini imense concerte în aer liber, piese de teatru, etc. Cel mai faimos monument al insulei rămâne Mănăstirea Cartuja, locul unde a fost înmormântat Christofor Columb.
Sevilla poate fi un loc din care poţi pleca mai departe spre alte destinaţii, fiind la 2 ore distanţa de Gibraltar, de Cordoba, de Marbella si Malaga, de Granada etc.