Şi dinţii distruşi pot fi salvaţi!
De multe ori, considerăm că un dinte cariat excesiv trebuie scos. În stomatologia de azi există mai multe metode de a păstra dintele afectat. Specialistul Click!, Andreea Căpăţână, ne spune cum poate fi salvat un dinte aparent irecuperabil.
Câţi dintre dumneavoastră nu aţi amânat o intervenţie dentară până aţi ajuns în situaţia disperată de a apela la o extracţie? Durerile dentare sperie pe toată lumea, astfel încât e de înţeles că atunci când apar fiecare preferă varianta extracţiei pentru a scăpa de chin.
Citeşte şi:
Năucitor! Aflaţi cât de des se spală românii pe dinţi! VIDEO
A inventat periuţa de dinţi cu manivelă
Crudu fără dinţi în gură la emisiunea Mihaelei Rădulescu - FOTO
Însă trebuie ştiut că există o metodă de a scăpa de durere şi fără a renunţa la dintele "bolnav": în urma scoaterii nervului, sub anestezie locală, urmată de dezinfectarea canalelor dentare, durerea dispare, iar dintele rămâne pe arcadă.
Condiţiile necesare ca dintele să fie recuperat este ca, în urma scoaterii nervului, să fie introdusă o pastă care va sigila canalele dentare. Dacă nu se realizează acest lucru, microbii pot să afecteze din nou interiorul dintelui, reinfectându-l. Nu scăpaţi nici de durere.
Totuşi, chiar dacă partea care se vede a dintelui e afectată, există mai multe variante de reconstituire, de la plombă, până la coroana dentară.
Pentru o mai bună rezistenţă a dintelui, medicul stomatolog vă poate indica instalarea unui pivot intraradicular (în interiorul rădăcinii). Acesta e o piesă care, în epoca modernă, se realizează din fibră de sticlă şi peste care se aşează coroana artificială a dintelui.