Şi ei au jucat fotbal!

17 octombrie 2009 17:44   Actualitate
Ultima actualizare:

Gigi Becali (patron Steaua)

A trecut câteva zile prin curtea lui Dinamo, pe vremea când era copil.

N-a rezistat mai mult, pentru că nu avea nicio treabă cu fotbalul.

„Am dat câteva probe, după care m-au dat afară", şi-a amintit Gigi. „Noi eram aproape de Dinamo, cei care se credeau mai răsăriţi mergeau acolo să joace", spune Victor Becali.

Mihai Stoica (manager Urziceni)

A fost junior la Oţelul Galaţi, pe postul de mijlocaş central

„În 1982, Oţelul şi Farul au avut meci la juniori. La constănţeni, juca Hagi. N-am putut să mă ţin de el. Ne-a fugărit pe tot terenul. Ne-au bătut cu 3-1 şi Hagi a marcat două goluri", şi-a amintit Stoica.

Pe vremea când era deja conducător la Galaţi, Mihai Stoica juca de plăcere pentru Voinţa Şiviţa, echipă din Divizia D gălăţeană.

Vasile Turcu  (acţionar Dinamo)

A avut câteva tentative de a deveni fotbalist în tinereţe. S-a lăsat repede păgubaş, pentru că nu avea talent.

După ce s-a angajat la ICRAL Colentina, evolua în echipa întreprinderii.

Giovani Becali  (impresar)

A jucat fundaş dreapta la copii la Dinamo, Voinţa Bucureşti şi în Divizia C la Marina Mangalia.

„Domle, era bun. N-aţi văzut că şi acum ştie să lovească mingea? S-a lăsat pentru că... a apucat-o pe alt drum", îşi aminteşte fratele lui Giovani, Victor Becali.

Ion Crăciunescu  (fost arbitru internaţional)

A evoluat Craiova, Chimia Rm. Vâlcea pe posturile de fundaş dreapta şi mijlocaş.

Deşi măcinat de accidentări, Crăciunescu a bifat o selecţie în lotul de juniori al României şi una în selecţionata divizionară B. Mai mult, a câştigat Cupa României cu Chimia Râmincu Vâlcea în 73 (nu a jucat în finală pentru că era accidentat) şi un meci în Cupa Cupelor cu Glentoran Belfast.

„Am fost un jucător ambiţios, muncitor. Nu dădeam la oase", spune Crăciunescu.

Dumitru Dragomir (preşedinte LPF)

Fundaş lateral la Nitramonia Făgăraş, Univ. Craiova (tineret), Chimia Rm. Vâlcea.

„Eram un vitezoman! La fugă, nu mă întrecea nimeni", se laudă actualul preşedinte al LPF.

Era cam singura calitate a extremei Dragomir, care a agăţat repede ghetele în cui, în urma unei accidentări. La 26 de ani a devenit cel mai tânăr conducător de club.

Gheorghe Chivorchian (preşedinte FC Timişoara)

A fost portar la Bradul Roznov, Letea Bacău, Steaua, Sportul Studenţesc, Metalul Plopeni şi Ceahlăul

„În 1973, am fost luat la tineretul Stelei. La un moment dat, chiar trebuia să apăr la echipa mare, pentru că toţi portarii erau accidentaţi. Din păcate, am fost operat de peritonită", îşi aminteşte Chivorchian.

„Eram imbatabil la jocul aerian, la centrări nu mă bătea nimeni. Şi aveam un joc de picior foarte bun, reflexe, ce mai! un fel de Lobonţ", glumeşte Chivorchian. S-a retras la 31 de ani.

Marian Iancu (patron FC Timişoara)

Ajucat la Electroaparataj. A început ca portar, dar apoi a trecut în faţă, ca atacant. Într-un interviu acordat recent, Octavian Iancu, fratele patronului, spune că Marian se asemăna cu Rodion Cămătaru şi că avea de atunci aptitudini de lider.

Născut şi crescut într-o familie de rapidişti, Marian Iancu a renunţat la fotbal după ce a fost dorit de Steaua.

Vali Alexandru (secretar general LPF)

Atacant la tineretul Petrolului Ploieşti. „Eu când văd unul mai bun ca mine, mă dau la o parte.

Aşa a fost şi cu fotbalul, când a venit la noi la echipă Sandu Boc, mi-am zis: «Eu mai bun ca ăsta n-o să ajung niciodată». Şi m-am lăsat. Părinţii mei aveau şi o situaţie materială bună...", îşi aminteşte Vali Alexandru.

În schimb, oficialul LPF a excelat la gimnastică. „Am fost «un pic» de campion naţional. La cal cu mânere eram cel mai bun", rememorează Vali Alexandru.

Adrian Porumboiu  (patron SC Vaslui)

A jucat ca mijlocaş central la FC Argeş, Gloria Slatina, Gloria Bârlad, Chimia Râmincu Vâlcea şi Viitorul Vaslui. La 29 de ani, a renunţat la activitatea de jucător.

„Era nevoie de un arbitru bun!", a glumit finanţatorul echipei vasluiene.

„Îmi place să cred că eram un jucător muncitor, ambiţios şi dădeam bine la poartă", spune Porumboiu.

Jean Pădureanu (preşedinte Gloria Bistriţa)

A evoluat la tineretul Universităţii Craiova, al Stelei, Gloria Bistriţa.

„Am început ca fundaş lateral, apoi am trecut fundaş central. Eram un jucător bun de Divizia B, înalt, atletic. Gândeam foarte mult în teren, pe asta mă bazam", povesteşte Pădureanu.

„La primul meu meci la Bistriţa, ne conducea Petrolul cu 5-0 şi lumea ne aplauda, pentru că jucam frumos. A fost cel mai plăcut moment al meu ca fotbalist", îşi aminteşte Tata Jean. S-a retras la 36 de ani, în 1972, dar a rămas până în prezent la Bistriţa.

Gheorghe Ştefan (preşedinte Ceahlăul)

A jucat ca mijlocaş la juniorii Ceahlăului. Nu a depăşit acest nivel. În schimb, tatăl său, Vasile Ştefan, a fost ani buni jucători la Ceahlăul.

Dinu Gheorghe  (preşedinte Braşov)

A jucat la juniorii lui Dinamo. „N-am fost eu fotbalist. Gigi, Borcea, ei au fost", a spus în glumă preşedintele braşovean.

Cu toate acestea, Ionel Augustin, coleg de generaţie cu Dinu „Vamă", îşi aminteşte de fostul său coechipier.

„Era fundaş central, am jucat împreună de la 8 ani până la juniori republicani. Am câştigat titlul naţional la această categorie, în 73. Apoi, Dinu a ajuns la tineret, după care s-a lăsat, s-a dus la şcoala profesională", îşi aminteşte Ionel Augustin.

Mai multe