Şobolanul de apă vă «mănâncă» ficatul

16 august 2010 19:29   Actualitate
Ultima actualizare:

"Scăldatul interzis! Pericol de îmbolnăvire". Acest mesaj ar trebui să apară peste tot lângă lacurile din oraş. O spun chiar medicii de la DSP, care au analizat calitatea apei aflată pe traseul râului Colentina, în şapte puncte-cheie.

Nici una din zonele menţionate nu este autorizată pentru îmbăiere, cei care se scaldă aici riscând să se aleagă cu boli de piele, otite, vulvovaginite, afecţiuni ale ficatului sau chiar holeră.

Dacă aţi înghiţit accidental apă, este şi mai grav. Puteţi face dizenterie, febră tifoidă, hepatită virală tip A sau leptospiroză. Această afecţiune se datorează unei bacterii transmisă de şobolanul de apă.

"Calitatea apei nu a corespuns limitelor stabilite de lege. Printre indicatorii care nu au corespuns se numără fosforul, suspensiile totale, culoarea, turbitatea apei şi azotul amoniacal", se arată în analiza Direcţiei de Sănătate Publică.

"Nici Lacul Herăstrău, Lacul Morii sau râul Dâmboviţa nu sunt bune. Cine se scaldă o face pe riscul său!", ne-au mai spus doctorii de la DSP.

«Leptospiroza e periculoasă» Dr. Maria Popescu, medic bacteriolog

Leptospiroza e una dintre cele mai periculoase boli. Şobolanul de apă transmite această maladie, care poate afecta, în primul rând, ficatul.Ea este provocată de nişte bacterii (leptospire) transmise de şobolanul de apă, care afectează mai multe organe. Boala începe brusc, cu frisoane, febră şi dureri de cap.Apar hemoragii nazale şi tulburări gastrointestinale. În acest caz, pacienţii trebuie să meargă imediat la medic pentru un tratament cu antivirale. Forma icterică se manifestă prin apariţia icterului. Asemenea cazuri sunt mai rare", ne-a explicat dr. Maria Popescu, medic bacteriolog.

Mai multe