Soluţii inedite de scos petele

11 ianuarie 2011 14:44   Actualitate
Ultima actualizare:

Petele sunt un adevărat coşmar pentru orice gospodină. Dar le poţi veni de hac, cu ajutorul unor ingrediente pe care le ai în cămară. Revista „Click! pentru femei" îţi prezintă câteva dintre acestea.

Soluţii pentru mobila din piele

Petele de grăsime sau de orice altceva de pe canapelele din piele se scot cu ajutorul sosului tartar. Amesteci o lingură de suc de lămâie cu una de sos tartar, după care aplici soluţia pe locul pătat.

Laşi să acţioneze timp de zece minute, după care clăteşti bine cu apă şi săpun. Petele de cerneală se scot cu ajutorul pastei de dinţi.

Nu trebuie decât să o aplici pe locul murdar, o laşi să acţioneze cinci minute, după care freci uşor cu o cârpă uscată.

Vezi şi alte sfaturi:

Aşa îţi organizezi debaraua!

Află ce secrete îţi trădează limbajul trupului

Curăţă calcarul cu ce ai prin cămară

Aşa îţi organizezi bugetul în noul an

Petele de pe aragaz se scot cu oţet

Dacă ai un aragaz de inox, mai pretenţios decât unul emailat, nu trebuie să-ţi faci griji atunci când se pătează.

Depunerile de grăsime şi urmele de mâncare arsă se curăţă foarte uşor cu oţet. Aplici cinci-şase linguri de oţet de mere pe pată şi îl laşi să acţioneze câteva minute.

Apoi ştergi cu un burete uscat, iar aragazul tău va arăta ca nou. În cazul aragazurilor emailate, petele din jurul ochiurilor se curăţă cu alcool de 60 de grade. Amesteci 100 de ml de alcool cu 200 de ml de apă, pui la încălzit, după care laşi să acţioneze câteva minute pe zonele murdare.

Petele de pe oale se curăţă cu bicarbonat

Oalele de aluminiu care se înegresc îşi vor recăpăta strălucirea dacă fierbi în ele câteva linguri de sos tartar, timp de un sfert de oră. La fel de eficientă este şi soda dacă fierbi oalele în apă în care ai adăugat un pumn de sodă.

 Grăsimea de pe oale, fie că sunt de inox, fie că sunt emailate, se ia cu bicarbonate de sodiu.

Petele galbene de pe cratiţele şi de pe oalele emailate ies dacă le fierbi în apă cu sare şi doi cartofi potriviţi, tăiaţi felii. Iar dacă ai căni de porţelan pătate cu cafea sau cu ceai, vor arăta ca noi dacă le cureţi cu o cârpă înmuiată în oţet amestecat cu sare de bucătărie.

Sare pentru perdele mai albe

 Perdelele îngălbenite de fum de ţigară se ţin la înmuiat în apă cu sare.

 Dacă adaugaţi la soluţia de spălat un pachet de praf de copt, obţineţi perdele imaculate.

Puteţi apreta fără a deteriora perdelele dacă le înmuiaţi în apa în care a fiert orez.

 Perdelele colorate devin curate fără a-şi pierde din culoare dacă le înmuiaţi în apă cu sare.

Curăţă petele covorului cu lapte

Dacă ţi-ai pătat covorul cu vin roşu, îl poţi curăţa în mai multe feluri. Poţi pune puţin lapte, vin alb sau sifon, să ştergi şi apoi să-l speli cu apă caldă şi detergent lichid.

Mai poţi amesteca părti egale de detergent lichid cu apă oxigenată şi să aplici pe pată.

Pentru a scoate petele de suc de fructe, şterge şi apoi pune oţet. După ce ai frecat bine, clăteşte cu apă caldă.

Dacă ai scăpat gumă de mestecat pe covor, nu te speria. Curăţă ce poţi din ea şi apoi pune câteva cuburi de gheaţă, în acest fel guma va putea fi îndepartată foarte uşor.

În cazul petelor de grăsime, curăţă cât de mult poţi şi apoi aplică direct pe pată alcool alb. Şterge şi apoi spală cu apă caldă şi detergent lichid.

 În cazul în care nu se îndepartează în totalitate, aplică puţină apă oxigenată şi apoi spală cu spuma formată din apă caldă şi detergent lichid.

Foloseşte înălbitor pentru urmele de pe pereţi

 Înainte de a curăţa peretele de eventualele pete, ştergeţi-l bine cu o cârpă curată şi înlăturaţi toate pânzele de păianjen.

 Petele de vin negru de pe pereţii albi sau petele provenite de la alte băuturi alcoolice (precum şampanie) se curăţă cu o cârpă îmbibată în înălbitor diluat cu puţină apă.

 Petele lăsate de scrumul de ţigară de pe pereţi se curăţă cu o cârpă înmuiată în oţet de vin alb.

 Petele de creion sau de pix de pe pereţi se pot duce dacă se aplică peste ele o pastă realizată dintr-o linguriţă de săpun ras şi două de bicarbonat de sodiu.

Mai multe