Spitalele, în topul şpăgilor la români

9 decembrie 2010 18:04   Actualitate
Ultima actualizare:

Creşte corupţia de la un an la altul. În 2010, românii au fost nevoiţi să dea mai multe şpăgi pentru a-şi rezolva problemele.

Cei mai mulţi bani se duc în spitale: în medie 50 de lei pentru o consultaţie la medic.

"Cine spune că nu dă şpagă, ori minte, ori i-a intrat în obişnuinţă. Toţi dăm, că altfel nu te bagă nimeni în seamă. Aşa va fi în vecii-vecilor la români", spune Ion Biţoiu (62 de ani).

El este unul dintre românii care recunosc că au dat mici atenţii, în spicial la medici. Dacă în 2009 doar 12% dintre noi spuneau că au dat mită, anul acesta procentul s-a triplat, potrivit barometrului global al corupţiei, lansat ieri de Transparency Internaţional.

Paradoxal, deşi majoritatea românilor cred că implicarea în acţiuni anticorupţie este importantă, mulţi bagă adânc mâna în buzunare pentru a fi sigur de serviciile primite.

Reporterii Click! au stat de vorbă cu oamenii şi au aflat că cele mai multe ciubucuri ajung la medici, pentru consultaţii sau tratament, dar şi la poliţişti, pentru evitarea unor amenzi mult mai mari.

Mită se dă şi funcţionarilor publici de la ghişee, pentru a urgenta eliberarea unor acte. În spitale, şpăgile pleacă de la 1- 3 lei, daţi liftierei, portarului sau femeii de serviciu, şi pot ajunge chiar la câteva mii de euro pentru o operaţie.

«Fără 50 de lei, nici nu ies din casă»

Beinaz Vagner (40 de ani): "Cel mai mult dau la medici. Câteva zeci de lei doar pentru o consultaţie. Dacă e vorba de tratament, dau mult mai mult. Dar fără măcar 50 de lei, nici nu ies din casă".

Ion Biţoiu (62 de ani): "La medic, pentru consultaţie sau tratament. La poliţist, să scapi de amendă. La primărie, să-ţi dea un act. Dai şapagă peste tot. Ca să nu mai zic de atenţiile pe care le laşi la frizer, la taxi, la cârciumă".

Dan Dinulescu (57 de ani): "Eu sunt paznic la şcoală. Vreau să spun că ştiu multe cazuri de mite şi spăgi primite de profesori. Însă eu nu dau, că nu am de unde. Ce să dau dintr-un salariu de 650 de lei?"

Alina B. (30 de ani): "Am fost cu fetiţa mea să facă nişte analize şi nu am dat nimic. Drept pentru care, i-au luat sânge în bătaie de joc, cu nişte ace mari, i-au spart vena şi-i rămâne şi semn. De atunci dau cel puţin 20-30 de lei la spital".

Mai multe