«Sucul de mere te ţine veşnic tânăr»

17 octombrie 2010 14:58   Actualitate
Ultima actualizare:

Stau la coadă de minute bune. Nu se înghesuie la cine ştie de promoţii sau pomeni, vor doar suc de mere şi prăjituri. Bucureştenii au profitat de Festivalul „Zilele Mărului" pentru a se întoarce în forţă la alimentele care le promit viaţă lungă.

Piaţa Obor din Capitală a fost în acest weekend locul în care românii au încercat să verifice pe propria piele sfaturile medicilor. Unii, sătui de capcanele din alimentaţie, alţii dornici de a-şi curăţa organismul sau doar curioşi.

Specialiştii spun că mai ales toamna, o cură de suc de măr face mai mult decât orice medicament. În timp ce Nea Ion stoarce mere, tanti Leana, Mioara şi Catinca coc băscuţe şi plăcinte.

"Am adus din Germania o imensă presă de făcut suc şi acum dau lichid la tot cartierul", face haz Ion Oprea, din Voineştii de Dâmboviţa, cel mai mare centru pomicol din sudul ţării. Fiecare vizitator are în mână un recipient sau o sacoşă.

Pe margini terasele cu mici şi pastramă zac pentru prima oară după mult timp goale. Toată lumea are în mână fie o prăjitură, fie un pahar cu suc.

Merele zdrobite ajung în presa hidraulică unde sunt stoarse

Iată reţetele-minune

"Asigură nemurirea şi te feresc de boli". Aşa descrie Ion Oprea reţetele de suc de mere cu cătină, afine sau pulpa de piersici. La 900 de grame de suc de mere se adaugă 100 de grame de zeamă de afine sau cătină.

Cocktailul de măr cu pulpă de piersici are o altă compoziţie: la 700 de grame de suc de măr se adaugă 300 de grame de cremă de piersici.

Aşa faceţi vin din măr

Pentru vicioşi sucul de mere se poate transforma într-o licoare alcoolică. Reţeta este: după 48 de ore de la stoarcerea fructului, lichidului i se adaugă zahăr.

Proporţia este un kg de zahăr la 10 litri de suc. Se pune în recipiente şi se lasă la fermentat. Ceea ce iese, se numeşte cidru şi este o minunăţie de vin, despre care spaniolii spun că este dovada că Dumnezeu ne iubeşte.

Mai multe