Ţânţarii primesc «nume» în laborator

1 septembrie 2010 16:16   Actualitate
Ultima actualizare:

De două săptămâni, de când au apărut primele suspiciuni repetate de infecţie cu virusul West Nile, la Institutul Cantacuzino se lucrează zi şi noapte. Între timp, au fost confirmate opt cazuri de infectare cu West Nile, iar doi oameni au murit.

Cel mai solicitat este Laboratorul de infecţii transmise prin vectori, din cadrul institutului, unde sunt specialiştii care se ocupă de analiza probelor recoltate de medici de la oamenii suspecţi de infecţie

Ţânţarii-ucigaşi se ascund în subsoluri

Alarmă! Doi români, ucişi de ţânţari

«Peste 4,1 % dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile»

Biologii fac investigaţii pe câte două probe luate de la fiecare pacient: una de ser, din sânge, şi a doua din lichidul cefalorahidian.

Odată ce se confirmă infecţia la oameni, trec la treabă specialiştii de la Laboratorul de entomologie medicală. Aici ajung ţânţarii culeşi de biologi exact din locaţiile unde s-au îmbolnăvit oamenii.

Virusul West Nile a ucis opt oameni în Grecia

Virusul West Nile face victime şi în Rusia: cel puţin 5 morţi!

Ţânţari ucigaşi la graniţa României

"Ţânţarii sunt puşi în nişte recipiente cu etanol sau azot lichid. Probele astfel obţinute trec prin câteva proceduri biochimice, care urmăresc identificarea virusului West Nile din ARN -ul total extras din ţânţarul Culex pipiens", ne explică entomologul Alexandru Vladimirescu.

Timp de patru zile, „soluţia de ţânţar" trece prin aparate sofisticate care o omogenizează, o congelează până la - 70 de grade, apoi intră în operaţii de termociclare, electroforeză şi vizualizare cu raze ultraviolete, pentru ca la final să i se dea virusului un nume şi un CV.

Entomologii de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au făcut un experiment în urma căruia au încercat să afle temperatura minimă până la care rezistă ţânţarul Culex pipiens. Au congelat, astfel, insecte până la -20 de grade Celsius, timp de 10 minute. Ţânţarii au înţepenit, însă, după decongelare, ei şi-au revenit.

"Soluţia de ţânţari" este omogenizată

Se analizează ARN-ul insectei

Se identifică tulpina de virus West Nile din ARN

Biologii aspiră insectele de pe pereţii grajdurilor

Biologii prind ţânţarii de pe pereţi de grajduri, din bălţi, subsoluri sau locuri cu apă stătută. Folosesc nişte aspiratoare mici, manuale, care funcţionează pe bază de baterii. O altă metodă de prins ţânţari este folosirea unei capcane speciale, care are forma unui tub.

În interiorul capcanei este introdusă o pasăre (găină, porumbel, etc) care este folosită drept momeală. Atraşi de ea, ţânţarii intră în capcană, printr-o gaură făcută în plasa de la capătul tubului, însă nu mai ştiu să iasă afară, moment în care biologii îi aspiră cu aparatul special.

Mai multe