Te învăţăm cum să depozitezi corect legumele
Indiferent că le prepari imediat după ce le-ai cumpărat sau vrei să le păstrezi proaspete peste iarnă, trebuie să ştii cum să depozitezi legumele pentru a-şi păstra valoarea nutritivă. Iată câteva sfaturi care-ţi vor fi de ajutor în bucătărie.
PRAZUL
Alege prazul cu frunze verde-închis
Prazul trebuie să fie proaspăt, ferm, drept, cu o rădăcină albă şi frunze de un verde închis. Trebuie evitat prazul care prezintă imperfecţiuni la suprafaţă sau care are formaţiuni de bulb la bază.
Depozitează-l într-un loc răcoros
Pune legăturile nespălate într-un loc răcoros şi întunecat. Prazul poate fi depozitat şi în frigider, într-o pungă din hârtie, pentru a împiedica să transpire. Dacă vrei să-l păstrezi peste iarnă, trebuie să-i îngropi rădăcina şi o parte din tulpină într-o lădiţă cu nisip.
CEAPA şi USTUROIUL
Ceapa şi usturoiul se păstrează în funii
În primul rând este foarte important ca ceapa sa fie ţinută în soare cel puţin 5 zile înainte de a fi depozitata într-o cameră întunecoasă.
De asemenea, este recomandat să alegi doar ceapa perfect sănătoasă şi să laşi la o parte legumele care sunt tăiate, zgâriate sau lovite pentru că ele se vor strica repede şi vor afecta şi celelalte cepe din jurul lor.
În rest, ceapa şi usturoiul se păstrează foarte bine în funii sau în săculeţi de rafie, agăţaţi de perete.
CARTOFII
Evită cartofii moi şi pătaţi
Cartofii trebuie să fie de mărime mijlocie spre mare, să nu fie moi sau să prezinte pete închise la culoare. De asemenea, trebuie evitaţi cartofii care sunt încolţiţi sau cu coaja zbârcită. Cumpără doar legume care îţi par sănătoase, fără puncte negre, cu coaja cât mai netedă.
Păstrează cartofii în pământ
Cartofii nu trebuie păstraţi în frigider, ci într-un loc răcoros şi întunecat (un beci, o debara sau o cămară). De asemenea, cartofii pot fi îngropaţi în pământ, într-o lădiţă destinată special pentru depozitarea lor. Când îi vei dezgropa, vor fi la fel de proaspeţi ca şi când i-ai fi cules din grădină.
ROŞIILE
Fii atent la culoarea lor
Alege legume cu coaja fină şi strălucitoare. Roşiile nu trebuie să fie prea tari, pentru că atunci înseamnă că nu sunt suficient de coapte. Nu cumpăra roşii cu pulpa pătată sau crăpată.
Când le alegi, dacă simţi miros de acru, nu le cumpăra: roşiile sunt pe cale să se strice! Alege legume de dimensiuni medii şi fii atent la culoarea lor.
Nu păstra roşiile în frigider!
Roşiile nu se păstrează în frigider, deoarece temperaturile scăzute le înmoaie şi le fac să-şi piardă aroma. Roşiile se pun într-un vas deschis, într-un loc răcoros. Astfel, se vor păstra proaspete timp mai îndelungat. Înainte de depozitare, roşiile se spală, se usucă şi se sortează.
MORCOVII
Morcovii de mărime mare sunt trecuţi
Morcovii trebuie să fie de mărime mijlocie. Nu alege legume foarte mari pentru că s-ar putea să fie mult prea mature şi de consistentă seacă. Atunci când le alegi, fii atent la culoarea lor, să nu fie verzi la bază pentru că va trebui să arunci acea porţiune.
Morcovii se depozitează în nisip
Dacă vrem să-i păstrăm peste iarnă, morcovii pot fi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip, într-un loc ferit de lumină şi cât mai răcoros. Dacă dorim să-i folosim în scurt timp la prepararea mâncărurilor atunci ei pof fi depozitaţi în frigider, dar fără a fi spălaţi înainte. Rupe-le frunzele (dacă au) pentru că acestea se veştejesc repede iar leguma se poate strica.