Te învăţăm cum să-ţi alegi salteaua de pat

12 octombrie 2010 14:06   Actualitate
Ultima actualizare:

Cu toţii suntem expuşi la oboseală şi stres în timpul zilei, aşa că este foarte important ca, în timpul somnului, corpul nostru să se relaxeze. Însă, dacă salteaua pe care dormim este uzată sau din materiale slabe calitativ, somnul nostru s-ar putea transforma în corvoadă.

Dormitul pe o saltea nepotrivită poate provoca o serie de probleme, care îţi pot afecta activitatea de a doua zi sau chiar întreaga viaţă. De aceea, e foarte important ca salteaua să îndeplinească o serie de condiţii:

Să menţină coloana dreaptă

Să susţină corect corpul şi coloana vertebrală, pentru a preveni problemele legate de spate. De asemenea, ar trebui să prevină durerile articulare şi să relaxeze întregul corp, eliberând tensiunea din muşchi.

 Să se adapteze formei şi greutăţii corpului. Pentru un somn bun, ai nevoie de o saltea care să nu creeze puncte de presiune asupra coloanei. Astfel, nu te mai răsuceşti în somn pentru a-ţi schimba poziţia, deoarece presiunea e distribuită egal, în întregul corp.

Când stai pe spate, mâna trebuie să treacă pe sub zona lombară, iar când stai pe o parte, umerii şi şoldurile trebuie să se afunde în saltea, eliminând tensiunea musculară şi menţinând dreaptă coloana.

Să fie antialergenă

 Numărul persoanelor alergice este în creştere, iar una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor în spaţii închise e prezenţa acarienilor. Locul de origine al acestora este în saltele, deoarece aici au cele mai bune condiţii pentru supravieţuire: căldură, umiditate şi mâncare. Alege o saltea tratată special, care te protejează de alergeni.

Să permită aerului şi căldurii să circule

Materialul din interiorul saltelei trebuie să permită pielii să respire în timpul somnului, reglând temperatura corpului şi prevenind transpiraţia. Aşadar, salteaua trebuie să aibă o compoziţie specială, care permite un flux cât mai mare de aer şi, constant, previne umiditatea şi menţine căldura.

Saltelele umede şi reci provoacă organismul să consume mai multă energie pentru a se încălzi, diminuând calitatea somnului.

Să fie ecologică

 O saltea bună te fereşte de acumulările de praf cauzate de energia electrostatică, cauzată de diferite obiecte ce produc unde electromagnetice: televizor, radio, liniile de curent electric. Materialele textile combinate cu fibre de carbon blochează undele electromagnetice şi previn acumularea de energie electrostatică.

 Multe dintre materialele moderne sunt poluante şi pot conţine chiar substanţe dăunătoare pentru organism. Salteaua trebuie să îndeplinească standardele ecologice pentru industria materialelor textile.

6 sfaturi pentru o întreţinere perfectă

În funcţie de materialul din care este realizată salteaua, se recomandă următoarele metode de îngrijire:

 Pentru a-i menţine forma, întoarce salteaua de pe o parte pe alta o dată la două săptămâni.

Aspiră salteaua regulat, pentru eliminarea prafului şi acarienilor.

Petele de pe saltea pot fi înlăturate cu o soluţie din apă rece şi săpun.

Pentru a prelungi viaţa saltelei, foloseşte o husă pentru protecţie.

Nu plia salteaua, pentru că poţi deteriora materialele din interior.

Schimbă salteaua cel puţin o dată la 10 ani.

«Acarienii pot provoca astm»medic primar dr. Cristina Bălănescu, specialist în medicină alternativă

Cele mai frecvente afecţiuni care pot apărea din cauza acarienilor sunt: afecţiuni respiratorii, cutanate şi oftalmilogice.

 Rinita alergică manifestată prin strănut repetat.

Rino-conjunctivită alergică. Se manifestă pri înroşirea ochilor şi mâncărime.

Dermatită atopică care se manifestă prin apariţia unor zone roşii.

Astm alergic. La aceşti pacienţi, mai frecvent copii, crizele apar, de obicei, noaptea.

Mai multe