Te învăţăm să păstrezi fructele de vară pentru sezonul rece
Dacă doreşti să te răsfeţi cu fructe de vară şi în sezonul rece, ar trebui să te gândeşti la o modalitate de conservare a acestora. Fie le congelezi, fie prepari conserve. Click! îţi spune cum se congelează fructele şi cum se prepară dulceţurile pentru iarnă.
Cum congelezi cireşele şi vişinele
Cireşele şi vişinele trebuie foarte bine spălate şi foarte bine uscate. Apoi, se îndepărtează codiţele şi frunzele şi se aşază pe o tavă în congelator. După ce au îngheţat, fructele se pun în pungi închise ermetic, în congelator. Pentru a-şi păstra aroma, înainte de a fi congelate fructele se pot stropi cu sirop.
Aşa prepari îngheţata de căpşune
Înainte de a pune căpşunele la congelator, le putem mixa până când acestea devin o pastă fină. Cu această pastă se umplu câteva forme mari pentru gheaţă, iar apoi se dă totul la rece. După ce căpşunele au îngheţat sub formă de cubuleţe, se pun în pungi din plastic închise ermetic.
Zeamă de lămâie pentru conservare
Caisele îşi pierd culoarea şi aroma odată îngheţate şi dezgheţate. Pentru a evita acest lucru înainte de a le introduce în congelator stropeşte-le cu zeamă de lămâie sau cu puţină apă în care ai dizolvat mai multe pastile de Vitamina C.
"Fructele nu trebuie recongelate"
Prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare ne spune cum să păstrăm corect fructele la congelator. „Fructele trebuie tăiate în bucăţi mici sau medii şi trebuie depozitate în pungi închise ermetic. Porţiile trebuie să fie mici, în aşa fel încât să nu fim nevoiţi să le decongelăm şi să le recongelăm. Acest proces duce la pierderea tuturor vitaminelor şi elementelor nutritive care se regăsesc în zeama fructelor. Congelatorul trebuie să fie setat la o temperatură de - 18 grade Celsius".
Dulceaţă de căpşune
Ingrediente: 3 kg căpşuni, 1,2 kg zahăr, o lămâie, 100 ml rom brun
Preparare: Spală căpşunile şi îndepărtează-le codiţele. Aşază-le într-un vas împreună cu zahărul. Lasă vasul la rece pentru 12-24 de ore. Răzuieşte coaja unei lămâi, iar apoi stoarce lămâia. Scurge lichidul lăsat de fructe şi zahăr şi pune-l la fiert împreună cu coaja şi zeama de lămâie timp de 40 de minute, amestecând până se leagă. Adaugă apoi fructele şi romul şi mai lasă la fiert încă 20 de minute. Încălzeşte borcanele în cuptor. Toarnă dulceaţa în borcane şi sigilează-le.
Dulceaţă de vişine
Ingrediente: 5 kg. Vişine, 4 kg zahăr, 2 lămâi, un baton de vanilie
Mod de preparare: Spală fructele şi scoate sâmburii. Stoarce zeama de la o lămâie şi pune fructele într-o oală. Adaugă zeama de lămâie, zahărul si batonul de vanilie si amesteca totul foarte bine. Oala se pune la foc mic, pe o plită, nu direct pe flacără. Lasă la fiert o oră, amestecând până când dulceaţa face spumă, iar fructele plutesc la suprafaţă. Culege spuma, ia oala de pe foc şi toarnă dulceaţa în borcane sterilizate.
Compot de cireşe
Ingrediente: 2 kg cireşe, 2 căni zahăr, 1 l apă, scorţişoară
Mod de preparare: Alege fructele în aşa fel încât să nu se strecoare cireşe stricate, moi sau lovite. Curăţă-le de codiţe şi spală-le bine. Nu scoate sâmburii! Pune apa, zahărul şi scorţişoara într-o oală la fiert. Când apa fierbe, adaugă cireşele şi mai lasă la fiert 15-20 de minute. Apoi, pune compotul în borcane cu filet care au fost înainte sterilizate.
Gem de caise
Ingrediente: 3 kg caise, 1,5 kg zahăr, o lămâie
Mod de preparare: Curăţă caisele de sâmburi şi de coajă. Fructele se pun într-o oală şi se acoperă cu zahăr. Se lasă 2 ore pentru a se forma zeama. Apoi, compoziţia se fierbe până scade la jumătate. Se ia oala de pe foc şi se reia fierberea a doua zi. Când gemul este gata se adaugă zeama de lămâie şi se mai lasă la fiert 10 minute. Gemul se pune în borcane sterilizate.
Preţuri fructe
Vişine: 2,5-6 lei kg
Afine: 10 lei caserola, 25 lei kg
Caise: 2,5-5 lei kg
Piersici: 2,5-5,5 lei kg
Zmeură: 3-5 lei caserola, 12 lei kg
Cireşe: 6,5-7 lei kg