Te învăţăm să-ţi pregăteşti conservele

13 august 2010 14:16   Actualitate
Ultima actualizare:

La borcan

Roşii în saramură

Ingrediente: două kg roşii mici, o rădăcină de ţelină, doi ardei iuţi, 5 căpăţâni de usturoi, o tulpină de mărar (0,5 lei bucata), 3 frunze de dafin, sare (o lingură la un litru de apă).

Mod de preparare: roşiile se pun în borcan, intercalate cu căţeii de usturoi, cu ardeii iuţi, cu rădăcina de ţelină tăiată bucăţi şi cu frunzele de dafin.

Peste toate se aşază mărarul. Separat, se fierbe într-un vas 3-4 litri de apă cu sare, care toarnă peste roşii.

Total: 9,1 lei

Fasole cu morcovi

Ingrediente: două kg fasole verde, 1/4 cană sare grunjoasă, două căni şi jumătate de oţet, două căni şi jumătate de apă, o linguriţă boia, 4 căţei usturoi, 6 morcovi.

Mod de preparare: după ce s-au tăiat capetele păstăilor, iar morcovii s-au tăiat rondele, se pun în borcan intercalate cu căţeii de usturoi.

Apa, sarea şi oţetul se fierb cinci minute, apoi se toarnă peste amestecul din borcan.

Total: 8,5 lei

Ardei capia

Ingrediente: două kg ardei capia, 1/2 l oţet, un l apă, 250 g zahăr, 20 g sare, boabe de muştar.

Mod de preparare: într-o cratiţă de 3 l se pun oţetul, apa şi ingredientele de mai sus, se acoperă şi se fierb. Când lichidul clocoteşte, se pun ardeii copţi tăiaţi bucăţele, apoi se lasă să fiarbă.

Se aşază în borcan, dar până la jumătate, pentru a se putea turna 1/2 din fiertură. Apoi se completează cu ceilalţi ardei şi, la urmă, se toarnă tot lichidul.

Total: 6,31 lei

Ciuperci

Ingrediente: un kg ciuperci, 20 g sare, un l oţet de vin, boabe de piper.

Mod de preparare: ciupercile se freacă cu puţină sare, apoi se spală în apă cu oţet. Separat, se fierbe oţet de vin cu sare şi piper.

Când oţetul clocoteşte se toarnă peste ciupercile aşezate în borcane.

Total: 13,56 lei

Ardei iute

Ingrediente: un kg de ardei iute roşu şi verde, un l oţet, 4 linguri de sare, două linguri de zăhar, 500 ml apă plată, două căpăţâni de usturoi.

Mod de preparare: ardeii se taie rondele şi se pun în borcan astfel: un strat de ardei verzi, urmat de unul de căţei de usturoi, iar la final un strat de ardei roşii. Peste ei se toarnă o fiertură din apă, oţet, zahăr şi sare.

Total: 7,2 lei

La congelator

În cazul în care aveţi congelator, puteţi păstra în el aproape orice. Iată câteva exemple: prune pentru prăjituri, morcovi tăiaţi, fasole verde, roşii, verdeaţă, vinete coapte.

Acestea trebuie bine spălate şi porţionate în funcţie de nevoi, deoarece odată decongelate ele nu mai pot fi introduse la rece.

Total: 10 lei.

Lista de preţuri

Prune: 2 lei kg;Fasole verde: 2 lei kg;Roşii: 2 lei kg;Verdeaţă: 1 leu legătura;Morcovi: 2 lei kg;

Ardei iute: 0,2 lei bucata;Usturoi: 0,5 lei căpătâna;Tulpină de mărar: 0,5 lei bucataArdei capia: 2 lei kg;Vinete: 1 leu kg;

Ciuperci: 10 lei kg;Ţelină: 1 leu bucata;Oţet: 3 lei kg;Zahăr: 3 lei kg;Sare: 3 lei kg;

Sare grunjoasă: 1 leu kg;Condimente: 1 leu plicul.

Mai multe