8 lucruri inedite pe care le poţi face cu un smartphone

2 iunie 2015 17:08   Tehnologie
Ultima actualizare:

Smartphone-urile sunt dispozitive pe cât de mici, pe atât de complexe. Dacă ești la primul smartphone sau nu ai avut niciodată răbdare să îi găsești toate utilitățile, probabil că ești curios să afli ce poți face cu un smartphone.

Specialiştii siteului playtech.ro îţi spun tot ce trebuie să ştii! 1.Verifică bateriile telecomenzii

Ochii noștri nu pot detecta lumina infraroșie, emisă de telecomenzi. Totuși, camerele digitale pot face asta, iar telefonul tău este dotat cu siguranță cu o astfel de cameră. Dacă telecomanda îți face problema poți afla dacă e stricată (ea, sau reciever-ul de infraroșii din televizor) sau dacă are nevoie de o altă baterie. Îndreaptă telecomanda către camera foto a telefonului și apasă orice buton. Dacă observi o lumină albă sau violet, înseamnă că telecomanda funcționează cum trebuie.

2. Folosește telefonul ca pe o telecomandă

Această funcționalitate nu este disponibilă pe toate smartphone-urile, însă dacă ți-ai cumpărat un telefon vârf-de-gamă în ultimii doi ani, sunt șanse mari să îți poți controla televizorul cu smartphone-ul. Samsung, HTC sau LG, de exemplu, au dotat anumite modele de smartphone-uri cu un modul de raze infraroșii și software care permite controlarea diverselor gadgeturi din casă (TV, set-top box, aer condiționat etc.) Telefonul poate și să recepționeze aceste raze și poate, în teorie, să învețe orice comandă de la o altă telecomandă.

3. Calculează distanța dintre două puncte

Camera foto a telefonului poate fi folosită și pentru a măsura distanța între două puncte, dar și înălțimea unui obiect. Există numeroase aplicații care te pot ajuta să faci asta (atât pentru Android, cât și pentru iOS), dar trebuie să știi că măsurătorile nu sunt întotdeanua exact. Totuși, dacă vrei să știi distanța aproximativă dintre două puncte, telefonul te scoate din încurcătură.

4. Ai mereu o nivelă la tine

Smartphone-ul din buzunarul tău este, cel mai probabil, dotat cu un accelerometru, care măsoară gradul de înclinație al smartphone-ului, pentru a întoarce imaginea în funcție de orientare, sau pentru a oferi controlul în jocuri. Acel accelerometru poate transforma telefonul într-o nivelă electronică (sau într-un poloboc). Posesorii de iPhone au această utilitate preinstalată (în aplicația de busolă, dă un swipe de la dreapta la stânga), dar există numeroase aplicații și pentru celelalte platforme. Funcția de poloboc de pe iPhone m-a ajutat să montez un pat, așa că o recomand cu încredere.

5. Ce poți face cu un smartphone? O consolă cu Android

S-ar putea să fi auzit deja de existența consolelor cu Android, iar dacă ai vrut mereu să joci Angry Birds pe ecranul uriaș pe care îl ai în sufragerie, nu e nevoie să faci o investiție atât de mare. Ai nevoie de un cablu MHL (care intră în portul microUSB al telefonului și în televizor prin HDMI), de un smartphone compatibil (Samsung are cele mai multe modele, dar și producători precum LG sau Sony îi lasă pe utilizatori să facă asta) și de un controler Bluetooth. Trebuie doar să conectezi telefonul la televizor și la joystick și te poți bucura de toată puterea de procesare ascunsă în carcasa aceea mică.

6. Conectează-i un stick USB

Mulți dintre noi încă folosesc stick-uri USB sau hard-disk-uri externe pentru a-și face back-up la informații. Totuși, ce te faci când trebuie să trimiți cuiva un fișier pe care îl ai pe un stick și nu ești lângă un computer? Un cablu OTG te poate ajuta în această situație. Acesta transformă, practic, portul microUSB al smartphone-ului în unul USB. Poți conecta chiar și un mouse sau o tastatură pe unele telefoane.

7. Măsoară altitudinea, presiunea atmosferică sau temperatura

Folosindu-se de antena GPS, un smartphone poate măsura destul de precis altitudinea la care se află utilizatorii. Modelele mai noi pot chiar să detecteze poziția în raport cu nivelul mării și să calculeze presiunea atmosferică, iar telefoane precum Samsung Galaxy S4 sau S5 au chiar și un senzor de temperatură și umiditate incluse.

8. Scapă de apelurile nedorite

Tuturor ni se întâmplă uneori să fim deranjați constant de aceleași persoane. Când respingerea apelului nu mai este suficientă, putem bloca numerele. Dacă înainte această funcționalitate era disponibilă numai pe Android, odată cu iOS 7 a venit și pe iPhone.

Mai multe