Care este secretul ordinii aleatorii a literelor de pe tastatură

26 iulie 2016 9:26   Tehnologie
Ultima actualizare:

Cei mai mulți dintre noi folosim astăzi tastaturile fie pe calculatoarele de la locul de muncă, fie pentru a compune un text sau un email ori un mesaj pe telefonul mobil. Dar în ciuda faptului că în această epocă a electronicelor și Internetului ne-am obișnuit atât de mult cu tastatura QWERTY, nu știm cu exactitate originea acesteia.

După ce criterii s-a ales această ordine aparent aleatorie a literelor pe tastatură? Ei bine, tastatura QWERTY a fost inventată în anii 1870 de unul dintre creatorii primei mașini de scris - Christopher Latham Sholes, potrivit BusinessInsider.com

Prima mașină de scris, din 1868, a fost concepută astfel încât literele erau aranjate în ordine alfabetică, precum clapele de la pian. S-a observat însă că se produceau probleme de scriere din cauza faptului că literele care se foloseau mai des erau mult prea apropiate. 

Conform unei teorii, Sholes a creat noua tastatură QWERTY cu scopul de a depărta literele folosite mai des și pentru a evita astfel problemele mecanice. Ulterior, această așezare a fost inclusă și la mașinile de scris. 

Dacă priviți cu atenție, primul rând al literelor de pe tastatură are cele mai importante caractere pentru scriere - se poate scrie cuvântul "typewriter", adică mașină de scris în limba engleză doar folosind literele de pe acest rând. 

Cercetătorii Koichi Yasuoka și Motoko Yasuoka au însă o altă teorie. Ei cred că tastatura a evoluat în acest fel datorită codului Morse. Cei doi argumentează că primele mașini de scris erau folosite de operatorii de telegraf cărora ordinea alfabetică a literelor li se părea confuză pentru transcrierea mesajelor. 

Indiferent care dintre aceste teorii ar fi adevărată, tastatura QWERTY a devenit d-a lungul deceniilor foarte populară și ușor de folosit, astfel că a fost introdusă și în domeniul calculatoarelor.

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Mai multe