Cine fură pe cine? Producătorii de telefoane se uită ”la colegul” și ”fură meserie”

26 august 2017 19:32   Tehnologie
Ultima actualizare:

Telefonul modern are aproape un sfert de secol. Între timp, a devenit extrem de bun și poate înlocui, în multe cazuri, un computer. Ce-i interesant în toată această evoluție e cum au fost introduse funcționalități de unii producători, s-au dovedit un eșec, apoi le-au perfecționat alții.

Primul smartphone a fost al Apple. Era numit Newton și a fost prezentat oficial în 1993. Era o inovație la vremea aceea, deoarece avea un ecran tactil, un sistem de recunoaștere a scrisului de mână și a fost primul care a pornit moda cu „asistent digital personal“. Mai cunoscut este însă IBM Simon, lansat un an mai târziu și oprit în ‘95. Problemele lor erau simple: preț mare, performanță scăzută, baterii proaste.

Apple a mai așteptat 13 ani și a lansat un model mai bun, iar de-acolo știi cum a evoluat piața. Avem acum miliarde de telefoane inteligente în toată lumea și sute de companii care au apărut și au făcut bani pe piața asta. Între timp, Samsung e lider global, iar Apple a făcut zeci de miliarde de dolari pe-o piață la care nici nu visa acum 25 de ani. De la acest prim eșec începe și lista inovațiilor lansate de unii producători, dar rezolvate mai bine de alții.

BlackBerry, Nokia și HTC, pe când îi preocupa inovația

Înainte ca Apple să lanseze 3D Touch, care presupune că poți apăsa fizic pe ecran pentru mai multe opțiuni, o altă companie a venit prima cu ea: Research In Motion, producătorul BlackBerry. În 2008, RIM a propus un telefon futurist, radical chiar pentru profilul ei: Storm.

Era primul telefon al canadienilor fără tastatură fizică, dar cu sistemul SurePress, brevetat de companie. Astfel, pe un ecran capacitiv puteai apăsa și aveai feedback haptic. Atingerea și apăsarea erau corelate pentru o precizie mai mare. A fost un eșec, dar câțiva ani mai târziu ideea a fost mult mai bine implementată de Apple. Samsung încă încearcă să facă ceva cu acest concept. Huawei n-a mai încercat.

Vezi aici cele mai importante inovații copiate de producătorii de smartphone-uri

Mai multe