Cum alegi corect primul calculator pentru copilul tău
Să îi iei un calculator copilului tău nu mai este de mult un moft, ci o necesitate. Majoritatea elevilor încep să aibă nevoie de un calculator încă din primii ani de școală, fie pentru proiecte, fie pentru documentare pentru teme sau pentru orele de curs. Folosit în mod practic, calculatorul îi oferă copilului tău posibilitatea de a-și dezvolta cunoștințele, de a afla mai multe despre lumea înconjurătoare, dar și de a se distra și socializa.
Cu toate acestea, părinții care se gândesc să îi ia copilului primul său calculator se lovesc de mai multe dileme. Ce preț îți garantează un computer bun? Care sunt specificațiile tehnice la care trebuie să fii atent? Cât timp va folosi cel mic calculatorul? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe părinții care vor un calculator bun pentru copilul lor, dar care nu vor sau nu își permit să dea o sumă considerabilă pe un computer fără să știe cum îi va folosi acesta copilului lor.
Calculatoarele la mâna a doua, varianta optimă pentru a economisi bani
Un calculator bun îți poate scoate din buzunar mii de lei, în funcție de specificații, de compania producătoare și de dotările cu care vine. Însă marele risc este să iei un calculator care fie nu corespunde pe deplin nevoilor celui mic, fie reprezintă o investiție pe care nu ți-o poți permite. Iar să achiziționezi un calculator în rate nu este tocmai varianta ideală: până când termini de plătit ratele, trebuie să îl înlocuiești. În plus, copiii nu au la fel de multă grijă ca adulții de gadgeturile lor.
De aceea, cei mici au nevoie de niște calculatoare funcționale, bune, dar care să nu presupună un efort financiar peste puterile părinților. Un calculator sh este considerabil mai ieftin, și, dacă iei în calcul și faptul că fiecare dintre dispozitive este verificat de experți, care se asigură că funcționează perfect, este ușor să îți dai seama de ce aceasta este cea mai bună variantă.
Stabilirea scopului pentru care va fi folosit calculatorul
Cum va folosi copilul tău calculatorul? Doar pentru navigare pe internet și pe rețelele sociale? Pentru gaming? Sau pentru utilizarea unor programe mai avansate de editare foto&video? Elevii care vor să învețe programe mai complicate sau chiar programare au nevoie de un calculator performant, care să suporte instalarea mai multor sisteme de operare sau care să fie dotate cu o placă video de ultimă generație. Este important să stabilești încă de la bun început care va fi scopul utilizării calculatorului, întrucât acest lucru te va ajuta să îți dai mai ușor seama de ce anume ai nevoie și îți va restrânge opțiunile mai eficient.
Alegi laptop sau desktop?
Laptopurile au marele avantaj de a fi portabile, așa că pot fi extrem de utile elevilor sau studenților care au nevoie să le ia cu ei la cursuri, la competiții sau acasă la prieteni, atunci când lucrează împreună la un proiect. Pe de altă parte, un desktop este mult mai puternic și poate avea specificații tehnice mult mai bune, mai ales dacă copilul tău are nevoie de el pentru jocuri avansate sau pentru a învăța să lucreze în unele programe. Totuși, trebuie să iei în calcul și faptul că un desktop poate fi considerabil mai scump decât un laptop.
Ce sistem de operare alegi
Atunci când vine vorba despre alegerea unui sistem de operare, cei mai mulți decid în funcție de preferințele personale. Există oameni care nu se pot obișnui cu folosirea unui sistem de operare IOS, la fel cum există cei care detestă sistemul de operare Windows. Linux și Ubuntu sunt sisteme de operare mai rar întâlnite, pe care le utilizează de obicei cei care lucrează sau învață programare. Totuși, există câțiva factori care îți pot ușura decizia:
Calculatoarele Apple sunt, în general, preferate de muzicieni, designeri, artiști, întrucât programele de creație rulează mai eficient decât pe Windows. În schimb, Windows este ușor de folosit și te poți adapta cu ușurință pentru a folosi orice calculator care are acest sistem de operare. Linux este gratuit și te ferește de viruși, în timp ce Ubuntu poate fi un sistem de operare numai bun pentru începători.
Așadar, alegerea primului calculator pentru copilul tău trebuie să țină cont, în primul rând, de nevoile celui mic și de scopul utilizării calculatorului. Specificațiile care țin de memorie, placă video sau procesor diferă de la caz la caz și este bine să le tratezi separat de acești factori.