Metoda WhatsApp prin care românii rămân fără bani în conturi

5 ianuarie 2022 7:20   Tehnologie
Ultima actualizare:

WhatsApp este aplicația pe care majoritatea dinte noi o folosim, în detrimentul mesajelor text de la companiile de telefonie mobilă. Tot prin intermediul WhatsApp putem să rămâne și fără bani în conturi.

Una dintre cele mai vechi metode de înșelăciune este metoda „Accidentul”, care este lansată cu mulți ani în urmă. În România, această metodă s-a făcut deja cunoscută, după ce mii de bătrâni sau familii au fost înșelate și au rămas fără bani în conturi. Acum, această metodă este tot mai des întâlnită și pe WhatsApp.

Cum se întâmpla acest lucru? Ei bine, pe vremuri, oamenii erau sunați pe telefonul fix, ori chiar pe mobil, iar infractorii spuneau că sunt de la spital, Poliție sau alte părți credibile și cereau bani pentru rudele lor, care se aflau în stare gravă sau în nevoie.

„Bună ziua, sunt de la Poliție. Fiul dvs. a încălcat legea și trebuie să plătească o amendă de 5.000 de lei, vă rog să trimiteți banii în acest cont.”, este unul dintre mesajele care pot ajunge la oricine. Desigur, ele variază, căci hoții pun problema în diferite feluri.

Cum poți rămâne fără bani în conturi pe WhatsApp

În zilele noastre, pentru că tehnologia a avansat și infractorii și-au pus mintea la contribuție. Aceștia au început să abordeze diferiți oameni pe WhatsApp, la voia întâmplări, unde le lasă tot felul de mesaje menite să-i sperie și prin care le sugerează să pună bani în anumite conturi lăsate de ei.

Spre exemplu, mesajele virale sunt la mare folosire pe WhatsApp. „Dacă nu pui 100 de lei în contul ăsta, până diseară se va întâmpla ceva foarte rău. Distribuie mai departe mesajul și celorlalți oameni din agendă”

„Mama dvs. se află în stare gravă la spital, sunt asistenta care o îngrijește, avem nevoie de medicamente. Vă dau adresa unde ne găsiți, dar trimiteți-mi bani pentru medicamente, până ajungeți dvs., pentru că este urgent”, lista cu mesaje mincinoase și frauduloase poate continua, iar, de cele mai multe ori, hoții nu sunt prinși. Acest lucru nu se întâmplă pentru că oamenii nu fac demersurile legale, chiar dacă rămân fără bani în conturi.

Pentru că au fost multe plângeri legate de acest subiect, pe metoda Accidentul pe WhatsApp, autoritățile au făcut un anunț prin care încearcă să-i facă pe oameni mai conștienți. 

„Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi şi nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie”, este mesajul Poliției Române.

Așadar, nu trimiteți bani nimănui, verificați numerele de pe WhatsApp care vă contactează și încercați să vorbiți cu rudele, prietenii și alte persoane despre care vi se spune că au envoie de ajutor. 

Mai multe