Omul care a adus calculatoarele în România își amintește ce însemnau ele pe vremea lui Ceaușescu

2 octombrie 2015 11:19   Tehnologie
Ultima actualizare:

De la abacul inventat de chinezi undeva prin anul 2.600 înainte de era noastră la supercomputerele care ar putea trata cancerul şi concura cu inteligenţa umană, calculatorul a devenit un instrument indispensabil în vieţile noastre.

Noi, cei născuţi spre sfârşitul secolului XX sau la începutul secolului XXI, am luat această invenţie de-a gata. Aproape ne-am născut folosind-o, fără a-i înţelege precis nici puterea, nici complexitatea, şi nici utilitatea. Ştim doar că nu putem trăi fără ea, dar nu ştim exact cât de mult a transformat industriile, şi nici câte minţi strălucite îi stau în spate.

România este a opta ţară din lume care a construit un calculator şi a doua dintre fostele ţări comuniste, după URSS. CIFA 1 sau  „Computerul Institutului de Fizică Atomică” este primul calculator construit în România, acesta fiind realizat în 1957 de o echipă condusă de inginerul Victor Toma în cadrul Institutului de Fizică Atomică din Măgurele, orășel aflat în apropiere de București.

în 1961 a fost lansat MECIPT 1 (Mașina de Calcul a Institutului Politehnic din Timișoara), acest calculator fiind primul creat în mediul universitar din România. MECIPT a fost construit începând cu 1956 la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic din Timișoara.

Ocupa o cameră, şi poate fi văzut în prezent la Muzeul Banatului, dar şi într-un tablou din biroul lui Vasile Baltac, unul dintre inginerii care, la doar 26 de ani, lucra la construcţia acestui instrument revoluţionar.

Vezi tot interviul cu Vasile Batac, omul care a adus computerele în România

Mai multe