Sfaturi pentru o vară fotogenică

7 iulie 2016 15:00   Tehnologie
Ultima actualizare:

Dacă e vară, e vacanţă, nu-i aşa?

Fie că vorbim de un răsfăţ de mai multe zile sau de un city-break ori o serie de weekend-uri petrecute hai-hui, vara e sezonul în care majoritatea dintre noi colindăm în lung şi în lat. Vacanţele sunt şi o bună ocazie foto, iar ulterior, odată reveniţi acasă, putem retrăi anumite stări sau momente, prin intermediul fotografiilor, bineînteles.

Astfel, pentru a nu rata niciun moment important şi pentru a obţine imagini cât mai reuşite din vacanţă, ţi-am pregătit alături de prietenii de la F64 câteva sfaturi scurte, dar utile:

#1 Alege-ţi companionul potrivit

Nu ne referim la prieteni, ci la echipamentul foto. Poate preferi în vacanţă o compacta sau un mirrorless, ori poate te simţi mai bine cu un DSLR. Echipamentul potrivit pentru tine este posibil să nu fie potrivit pentru ceilalţi şi viceversa. Ia cu tine în vacanţă acel echipament foto-video pe care îl cunoşti bine şi cu care te simţi complet relaxat. Asta te va ajuta să fii in largul tău şi să te gândeşti în primul rând la imaginile realizate şi mai puţin la setări sau alte aspecte tehnice.

O idee ar fi să optezi pentru o compacta de buzunar, cum ar fi Nikon Coolpix A10. Cu un mâner uşor de ţinut şi o configuraţie de butoane simplu de operat, aparatul este conceput pentru simplitate. Fotografiile de grup vor fi floare la ureche, obiectivul având un unghi larg de cuprindere, iar selectorul automat de scene, care alege automat setările, în funcţie de situaţia de fotografiere. Trebuie doar să fii atent la încadrare şi să apeşi pe buton, de restul se ocupă Nikon Coolpix A10.

Dacă eşti la mare şi te îngrijorează nisipul şi apa care ar putea intra în aparat, ia un cocktail şi relaxează-te. Soluţii foto la îndemână există întotdeauna! 

Nikon Coolpix S33 este un aparat foto menit să ţină pasul cu tine în orice condiţii, imortalizând toate aventurile, chiar şi atunci când eşti în apă. Aparatul este extrem de rezistent şi simplu de utilizat, chiar şi de către copii, putând face faţă totodată  oricăror incidente neprevăzute: este rezistent la şocuri prin cădere de la 1,5 m, rezistent la frig, până la -10 °C, la praf şi la scufundări de până la 10m. Cei mici se vor bucura şi ei din plin de bălăceală, iar amintirile vacanţei voastre vor fi păstrate în siguranţă.

#2 Atenţie la linia orizontului!

Poate una dintre cele mai frecvente greşeli întâlnite în fotografii, fie ele de vacanţă sau de alt tip, este încadrarea greşită a liniei orizontului. De cele mai multe ori din neatenţie, desigur, fiind prea entuziasmaţi de ceea ce vedem în faţa noastră. O linie a orizontului înclinată nu este neapărat un capăt de ţară, dar e nenaturala privirii, astfel că a ţine cont de acest lucru şi a încerca să păstrăm linia orizontului orizontală va fi deja un prim pas spre imagini mai corecte. E simplu, cu timpul îţi va intra în reflex să verifici acest lucru, iar pentru început te poti folosi de liniile de ghidaj de pe LCD-ul aparatului sau telefonului.

#3 Surprinde stări şi emoţii

Dacă prin plimbările tale dai peste ceva ce te face să simţi o anumită emoţie sau te inspiră, încearcă să capturezi acea stare. Şi, mai mult, încearcă să o redai privitorilor. Poate că atmosfera locului îţi sugera apăsare sau dimpotrivă, seninătate. O imagine poate transmite asta, dacă ne lasăm inspiraţi să apăsăm pe buton la momentul oportun.

#4 Nu uita de oameni

Peisajele, arhitectura şi simbolurile unui loc au tendinţa de a-ţi atrage atenţia. Nu uita însă nici de oameni. Surprinderea lor într-o zonă interesantă sau într-un oraş pe care îl vizitezi va adăuga un plus de poveste şi de emoţie imaginilor surprinse, aşa că nu ezita. Dacă observi că subiecţilor nu le face plăcere acest lucru, aşteaptă un nou personaj. Cu siguranţă se va ivi ocazia perfectă.

#5 Prea multe fotografii? Niciodată!

În vacanţe sau călătorii nu putem vorbi vreodată de prea multe fotografii. Regula de bază este să apeşi pe buton atunci când ceva îţi atrage atenţia. Vei avea timp de selecţie odată ajuns acasă, dar momentele pierdute nu se vor întoarce. Aşa că profită de orice ocazie, pentru că apoi să nu fie loc de regrete. De asemenea, nu uita să ai suficiente carduri de memorie şi un acumulator suplimentar. Mai bine să fii precaut, decât să îţi pară rău.

Un material oferit cu sprijinul F64.

Mai multe