Tentativă de mită la Ministerul Educaţiei: Secretarul de stat a returnat banii, dar nu a anunţat poliţia

5 iunie 2010 8:18   Actualitate
Ultima actualizare:

"Într-o zi, la cabinetul meu de secretar de stat, a venit un primar care a vrut să îmi lase o floare. Mi-a povestit ce probleme are el în sat... Apoi, eu am plecat cu nişte treburi. Când m-am întors, consilierele mele erau galbene de la ce au găsit în interiorul florii: un plic. Am sunat imediat, l-am prins în drum pe respectivul şi am zis: 'V-aţi uitat nişte hârtii la noi. Vi le trimit prin poştă frumos acasă'. Am trimis banii primarului respectiv", a declarat aseară, la Realitatea Tv, Oana Badea, membru PDL, citată de Adevărul.

Întrebată dacă a anunţat autorităţile în acest sens, aceasta a spus că nu.

Potrivit codului penal, în cazul secretarului de stat, pentru tăinuirea încercării de mituire se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 7 ani.

Într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune, Oana Badea a afirmat astăzi că este singura încercare de dare de mită cu care s-a confruntat de când se află în funcţie. "Dacă aveam ceva de ascuns nu spuneam nimic la dumneavostară în emisiune... Ceea ce este cert este că nu a existat din partea mea niciun gest de încurajare", a mai spus secretarul de stat.

Ea a refuzat să dezvăluie identitatea primarului, limitându-se să spună doar că este din partea Opoziţiei. "Primarul aparţine unui alt partid decât cel din care fac parte", a spus Badea.

De partea cealaltă, avocatul Mariana Ştefan a afirmat că deşi atitudinea secretarului de stat "pare corectă, nu tot ceea ce pare este corect". "Fapta primarului este infracţiune de dare de mită. Doamna Badea avea obligaţia de a sesiza organele de anchetă...Se poate face vinovată de nerespectarea art. 234 din CP. Practic, prin nedenunţare, a dat un ajutor unui infractor, fără o înţelegere prealabilă. A asigurat infractorului folosul infracţiunii...Banii ar fi trebuit confiscaţi, erau rezultatul unei infracţiuni", a spus Mariana Ştefan.

Avocatul a sfătuit-o să facă un autodenunţ pentru că "ar avantaja-o" în această situaţie de tăinuire a infracţiunii de dare de mită.

"Faţă de ceea ce spune doamna avocat, că dacă am pus capăt unei practici, eu mă fac vinovată. Nici nu ştiu despre ce sumă e vorba. Banii fuseseră lăsaţi în floarea ambalată, consilierele mele s-au ocupat şi de returnarea banilor... Iau în calcul să fac orice să nu pun o pată asupra instituţiei în care lucrez. Ar fi chiar culmea ca eu să păţesc ceva", a spus secretarul de stat Oana Badea

Mai multe