«Termometrul s-a blocat la 50 de grade C!»

10 august 2010 19:12   Actualitate
Ultima actualizare:

Mergi pe stradă în mijlocul zilei şi simţi că te prăbuşeşti. O senzaţie minoră în comparaţie cu efectele resimţite de cei care lucrează la gura cuptorului sau în aburii de smoală turnaţi pe asfalt.

Brutarii, patiserii, constructorii, asfaltatorii sau agricultorii, sunt de departe cele mai defavorizate categorii de salariaţi pe timp de caniculă.

Fie că lucrează în aer liber sau în spaţii închise, angajaţii ar trebui să aibă asiguraţi între doi şi patru litri de apă minerală, sisteme de ventilaţie, echipament individual de protecţie şi duşuri.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au recomandat, în plus, în perspectiva celor 40 de grade care se vor înregistra la jumătatea săptămânii, reducerea programului de lucru.

Recomandări pur teoretice pentru angajatori. La Shaormeria Orient din Bucureşti termometrul s-a blocat, ieri, la 50 de grade Celsius.

Vezi aici imagini cu muncitorii care abia rezistă la 50 de grade Celsius!

Abia puteai respira, iar pe angajaţi curgeau şiroaie de transpiraţie. „Ne-am obişnuit. Mai ieşim la aer, bem multă apă şi ne trece. Şeful a promis că ne instalează nişte aparate care să arunce vapori de apă", ne-a spus Florin, în timp ce împacheta o lipie.

Bucureşti

În miezul zilei, la aproape 40 de grade, pe şantier se lucra la foc continuu.

Muncitorii, mai mult morţi decât vii dădeau cu târnăcopul în asfalt.

„Am băut zece litri de apă în şase ore. E groanzic de cald, dar asta e. Noroc că ne-a adus un butoi de apă să ne mai spălăm", ne-a mărturisit Gheorghe, care munceşte în soare de la ora 8.00 până la 18.30.

Constanţa

Un bărbat de 38 de ani care lucra ca dulgher la firma Trion Consult, ce efectuează lucrări la Autostrada Soarelui, în zona Ciocârlia - Constanţa a murit, luni.

În miezul zilei, omului i s-a făcut rău în timp ce lucra la cofrarea unui canal.

Colegii au anunţat Salvarea care l-a transportat de urgenţă la spital, însă bărbatul a murit, câteva ore mai târziu.

Prahova

Inspectorii prahoveni au făcut controale şi nici urmă de apă pentru angajaţi sau reducerea programului de lucru.

„Doar săptămâna trecută am dat amenzi între 2.000 şi 20.000 de lei", spune Dragoş Georgescu, inspector şef adjunct la ITM Prahova. Sunt însă şi cazuri fericite.

„Am îndurat călduri ca din iad, iar acum ştiu ce trebuie să fac", spune Vasile Marcu, acum patronul unei patiserii din Ploieşti. El a instalat un aparat imens de aer condiţionat, iar temperatura în laboratorul său este suportabilă.

Delfinii chinezeşti se răsfaţă la 19 grade

Delfinii chinezeşti sunt cele mai fericite animale întrucât zburdă în apă de 19 grade Celsius.

Capelin, hering sau calamar - asta primesc delfinii de la Complexul de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.

Bazinul Delfinariului este acoperit cu o copertină, pentru ca Pei-Pei, Ni-Ni şi Chen-Chen să nu fie afectaţi de soare. Apa de scăldat are o temperatură constantă de 19 grade Celsius, mulţumită unui sistem geotermal de răcire şi încălzire.

Pei-Pei, Ni-Ni şi Chen-Chen sunt hrăniţi zilnic cu câte 6 kilograme de peşte

„Menţinem temperatura cu greu pentru că la amiază, la nivelul apei este la fel de cald ca afară“, a spus muzeograful Angelica Curlisca, şef secţie al complexului.

Ca să fie în formă, mamiferele sunt hrănite zilnic cu câte 6-8 kilograme de peşte şi calamar aduse special din Norvegia.

Recompensele pentru delfini sunt ţinute în găleţi în care antrenorii pun şi gheaţă, astfel că soarele puternic al verii nu afectează calitatea bucăţelelor de peşte.

Mai multe