Ţestoasa rănită şi-a dat carapacea la reparat!

11 aprilie 2013 14:25   Actualitate
Ultima actualizare:

Au salvat-o de la moarte sigură! O ţestoasă verde gigantică a ajuns săptămâna trecută la Urgenţe după ce a fost găsită aproape fără suflare şi având carapacea distrusă pe plaja Wagait, din Darwin, Australia.

Sărmana creatură a fost transportată de urgenţă la spitalul de animale din Palmerston, unde doctorii au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca să-i salveze viaţa, deşi şansele ei de supravieţuire erau destul de mici.

Nu a fost deloc uşor pentru că pacientul cântăreşte 96 de kilograme şi din cauza rănii nu putea fi zdruncinat.

"Copcile" ataşate de imensa carcasă extrem de dură au necesitat o muncă de câteva ore bune, însă până la urmă totul s-a încheiat cu succes. La Reanimare, pleoapele grele ale pacientului s-au deschis şi doi ochi umezi le-au mulţumit clipind greoi doctorilor australieni. Doctorii bănuiesc că ţestoasa a fost izbită cu putere de o barcă dotată cu motor.

Şi sta pentru că rănile de pe spate, gât şi unul din braţe păreau să fi fost produse în urma unei coliziuni extreme.  Norocul ţestoasei a fost că incidentul a avut loc în apropierea plajei Wagait şi a putut pluti până la mal unde s-a prăbuşit istovită de atâta efort.

Copcile cu care i-a fost reparată platoşa sunt coliere de plastic, folosite în construcţii. Pentru a putea prinde carapacea ciobită şi suda cele două secţiuni, doctorii au făcut mici incizii. Totul s-a desfăşurat sub anestezie. Ţestoasa va avea voie să înoate abia peste jumătate de an, însă până atunci doctorii o vor "îmbăia" în apă oceanică, chiar la ea în salon.

Doctorii de la spitalul din Palmerston au vegheat-o încontinuu de teamă să nu apară complicaţii

Mai multe