Timişoara: 35 de ani de închisoare pentru mită şi licitaţii trucate

28 ianuarie 2010 6:25   Actualitate
Ultima actualizare:

Procesul a durat patru ani şi o singură persoană din opt a fost achitată. Trei foşti directori ai Sucursalei CFR Marfă Timişoara şi cinci oameni de afaceri au fost judecaţi pentru fapte de corupţie încă din 2006. Unul dintre oamenii de afaceri condamnaţi susţine că dosarul penal instrumentat de DNA a fost un simulacru şi că faptele de care sunt acuzaţi nu sunt susţinute cu probe solide.

Trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în iulie 2006 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, trei directori foşti ai CFR Marfă Timişoara şi-au primit sentinţa: câte şapte ani de închisoare. Foştii directori Mihai Spiridon, Ioan Ţiţirigă şi Simona Andreescu au fost condamnaţi pentru organizarea de licitaţii trucate, prin care au încercat să favorizeze firme din Timiş şi Hunedoara.

Directorii sunt acuzaţi că au primit obiecte de mobilier de lux şi lucrări de amenajare a locuinţelor lor, telefoane mobile sau aparate de fotografiat în schimbul înlesnirii unor achiziţii publice la preţuri supraevaluate realizate între firmele implicate şi CFR. Contravaloarea serviciilor primite de cei trei directori a fost estimată la două miliarde lei vechi. Oamenii de afaceri implicaţi în proces, acuzaţi de dare de mită, au primit pedepse între un an şi trei luni cu suspendare şi cinci ani de închisoare.

Acuzaţii îşi susţin nevinovăţia

Omul de afaceri Emilian Cîmpianu, condamnat la patru ani de închisoare, susţine că este o victimă a vânătorii de vrăjitoare a procurorilor DNA, care au instrumentat dosarul fără să aibă probe şi să cunoască legea. „Sunt foarte multe nereguli la dosar. Eu am fost condamnat pentru o evaziune fiscală de 15 lei şi pentru că am vândut o mobilă unei angajate CFR, cu acte. Acest dosar a fost o bătaie de joc", a declarat Emilian Cîmpianu.

Citeşte detalii în Adevărul!

Mai multe