Totul despre pensiile speciale. Câți bani scot românii din buzunar pentru traiul de lux al magistraților
În ultimii ani, guvernanţii au scos pe bandă rulantă nu mai puţin de şase legi speciale prin care acordă drepturi de pensie suplimentare foştilor parlamentari, judecători, procurori, grefieri, piloţi din aviaţia civilă, angajaţi ai Corpului Diplomatic şi ai Curţii de Conturi. Click! vă spune totul despre pensiile speciale, inclusiv câți bani scot românii din buzunar pentru traiul de lux al magistraților.
Subiectul pensiilor speciale stârnește multe controverse. Românii cu profesii de rând se consideră defavorizați că primesc pensii atât cât contribuie la bugetul asigurărilor sociale, guvernanții vor să scoată aceste privilegii de lux, în timp de judecătorii și grefierii fac grevă și protestează.
Inclusiv aleșii se ceartă. Astăzi, sunt dezbateri în Parlament pe această teamă. Cei de la PSD și PNL vor să voteze eliminarea pensiilor speciale, USR ȘI ALDE vor ca proiectul să fie retrimis la CCR pentru că ar conține multe articole necostituționale, iar cei de la Pro România vine cu propunerea ca pensiile speciale să rămână și să fie impozitate progresiv.
Cine primește pensii speciale
Pensii speciale primesc foştii parlamentari, judecători, procurori, grefieri, piloţi din aviaţia civilă, angajaţi ai Corpului Diplomatic şi ai Curţii de Conturi.
Pensiile speciale ale magistraţilor, ale foştilor judecători, dar și ale procurorilor, sunt, în medie, de 13,6 ori mai mari comparativ cu pensia unui român de rând.
Suma s-a transformat într-una uriaşă, cu atât mai mult cu cât 92% din valoare este suportată din buzunarele tuturor românilor care plătesc taxe şi impozite.
La finele lunii decembrie 2019, 9.359 persoane erau pensionare de lux. Dintre acestea, peste 4.000 primeau de la stat mai mult de 10.000 de lei lunar.
Ce bani primesc cei care au pensii speciale
Cel mai mult primesc judecătorii. Vorbim despre o medie de 18.668 lei pe lună, adică un efort financiar din partea statului de 72,077 milioane de lei lunar.
Peste 92% din această valoare, respectiv 67,09 milioane de lei, provin însă de la bugetul de stat, adică din buzunarele tuturor românilor care plătesc statului taxe şi impozite, şi doar 12,25 milioane de lei în baza propriilor contribuţii. Altfel spus, dacă n-ar primi suplimentar bani de la stat, pensia medie a magistraţilor ar fi de numai 3.172 lei
Pensii speciale magistrați
Cei mai mulţi, respectiv 3.878, sunt procurori şi judecători, iar din categoria lor face parte magistratul cu cea mai mare pensie din România: 18.716 lei.
Din suma totală, 17.409 lei sunt suportați din bugetul de stat, adică din taxele și impozitele romanilor, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. Dacă ar fi să ne luăm după contributivitate, judecătorul cu pricina ar merita o pensie de 1.307 lei.
Dar sunt și cazuri în care pensionarul nu a contribuit nici un leu cât timp a fost în activitate, însă a ajuns să încaseze zeci de mii de lei lunar. Magistrații beneficiază de pensia specială la împlinirea vârstei de 60 de ani, după o vechime în magistratură între 20 și 25 de ani.
Pensii speciale diplomați
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 840 de persoane.
Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat. În mod normal, pensia la nivel de contribuție ar trebui să fie puâin peste 2.000 de lei.
Pensii speciale parlamentari
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 792 de persoane.
Pensia medie în cazul lor se ridică la 4.547 de lei, iar 2.595 lei provin de la bugetul de stat, adică din buzunarul tuturor românilor.
Pensii speciale aviatori
De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.440 de pensionari.
Pensia lor medie este de 10.891 lei, din care 7.359 lei sunt suportaţi din bugetul de stat. În mod normal, poștașul nu ar trebui să le aducă mai mult de 3.500 de lei.
Pensii speciale pentru Curtea de Conturi și grefieri
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat pentru 609 persoane. Media este de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari.
Aici pensia medie este de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat.
Pensiile speciale ale militarilor
Peste 150.000 de foști militari, angajați ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete beneficiază de astfel de pensii de serviciu.
Dar ei nu sunt vizați de proiectul aflat pe masa Parlamentului, de a le scoate pensiile speciale.lor, care după lege sunt denumite pensii militare de stat, a fost anul trecut de 8 miliarde de lei.
Cei mai mulți pensionari îi are Ministerul de Interne, peste 83.000. SRI se apropie de plata a 10.000 de pensionari, între care se află și cei care au făcut parte din fosta Securitate, la care calculul pensiei a fost actualizat anual.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/scandal-cu-pensiile-speciale-cat-incaseaza-un-pensionar-de-lux