Tradiţie ţigănească: bunică la 28 de ani

22 septembrie 2010 6:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Îşi doresc să petreacă mai mult timp la şcoală să înveţe. Inutil. În numele unei tradiţii controversate, părinţii sunt cei care le ghidează viaţa şi le impun să se căsătorească la vârste fragede. Aceasta este soarta a sute de fetiţe de etnie romă din judeţele din sudul Moldovei. La numai 19 ani, Larisa Stan, din Focşani, are deja doi copii, notează Adevărul în urma unui reportaj.

Unul a împlinit deja cinci ani, iar celălalt are trei ani. Recunoaşte că nu le poate oferi un trai decent, întrucât lipsa de educaţie a împiedicat-o să-şi găsească un loc de muncă.

„Am făcut cinci clase. Îmi plăcea la şcoală. Apoi tata mi-a făcut cunoştinţă cu un băiat mai mare cu patru ani ca mine şi, după doar două luni, am făcut nunta. La 14 ani am născut fetiţa, iar după doi ani am făcut şi un băiat", spune tânăra.

La 12 ani e gravidă în cinci luni

Pe lângă tinerele care acceptă faptul că vor da naştere unui copil la o vârstă mult prea fragedă, există şi unele care refuză ideea, şi aleg să facă întrerupere de sarcină. Este şi cazul unei fetiţe de 12 ani din localitatea Chiojdeni, judeţul Vrancea.

La începutul lunii aprilie, deşi era însărcinată în cinci luni, Mihaela Paşală a mers la un cabinet de specialitate pentru a avorta. Medicii nu au putut face însă intervenţia chirugicală, întrucât vârsta fătului era prea mare, iar intervenţia ar fi pus în pericol viaţa tinerei.

Copila de etnie romă a fost nevoită să renunţe la şcoală şi să se mute împreună cu Ionel Iosif, un tânăr de 19 ani, care între timp i-a devenit şi soţ. Mihaela a născut acum două săptămâni, la 13 ani, un copil sănătos, deşi este la rândul ei doar un copil şi nu ştie nimic despre ce înseamnă să fie mamă.

„Acel copil are şanse minime să se dezvolte normal din punct de vedere psihic. Mama lui nu este capabilă să-i asigure educaţia", consideră psihologul Adina Stoian.

La Iveşti, în judeţul Galaţi, două ţigănci, mamă şi fiică, au bebeluşi în acelaşi timp. Bunica, Aurica Stănescu, a născut la cinci luni după ce a fiica ei, Lenuţa Stănescu, a devenit mamă. Aurica are 28 de ani, Lenuţa are 13 ani, iar nepoata Maria are zece luni. Familia cuprinde trei generaţii întinse pe nici trei decenii.

Mai mult, Lenuţa Stănescu a devenit oficial cetăţean al acestei ţări în aceeaşi zi cu fiica ei. Ea a obţinut certificatul de naştere la 13 ani, în ziua în care fiica ei, Maria, a împlinit zece luni. Din punct de vedere juridic, mama şi fiica s-au născut în aceeaşi zi.

Tradiţiile, mai presus de orice

Rromii care îşi căsătoresc odraselele din fragedă pruncie nici nu vor să audă de schimbarea tradiţiei şi de respectarea legii. Mai mult, ei le fac nunţi faraonice tinerilor însurăţei. „În general, căsătoriile se fac la iniţiativa taţilor, care au cel mai puternic cuvânt în familie. Fetele sunt pregătite pentru acest moment încă din clasa a IV-a, când li se spune că datoria lor este aceea de a avea grijă de gospodărie şi de a creşte copiii.

Cele mai multe îşi iau soţi şi cu şapte-opt ani mai mari ca ele, cu o situaţie cât de cât bună. Nunţile diferă în funcţie de posibilităţi, însă cei mai înstăriţi aduc lăutari, taie cât mai multe animale din curte şi petrec câte două-trei zile", explică profesoara Voica Costache, directoarea şcolii din Slobozia Bradului (Vrancea), unde majoritatea populaţiei este de etnie romă.

Cezar Stănescu, Bulibaşa din Iveşti, spune că oricât de aspră ar fi pedeapsa legală, căsătoriile între minori vor continua: „Este tradiţia noastră străveche. Aşa se fac familiile ţigăneşti: din vreme şi cu aranjamentul familiilor. Ţigăncile noastre nu îşi fac de cap ca româncele. Se mărită de tinere şi sunt credincioase bărbatului toată viaţa."

Conform Direcţiilor de Sănătate Publică, în 2009 în judeţele Galaţi şi Vrancea au rămas însărcinate peste 500 de minore cu vârstele cuprinse între 12 şi 18 ani. Peste 70% din ele (aproximativ 350) sunt de etnie rromă.

Mai multe