Tradițiile pecicane au încântat publicul din regiunea franceză Bretania

3 septembrie 2010 5:25   Actualitate
Ultima actualizare:

Aradul devine în acest sfârşit de săptămână capitala majoretelor

Primarul Petru Antal alături de alte persoane publice din Pecica şi dansatorii ansamblurilor Păstrătorii Tradiţiei au călătorit peste treizeci de ore cu autocarul, până în comuna Locmine. Aici, pecicanii au fost primiţi cu bucurie de reprezentanţii formaţiei locale „Kevrenn Bro Logunec'h”.

Comuna Locminé are o populaţie de circa 3500 de locuitori şi se află în departamentul (judeţul) Morbihan, situată în nord-vestul Franţei. Gazdele au pus la punct un program variat pentru ca delegaţia pecicană să poată vizita cât mai multe elemente din cultura bretonă, să deguste din mâncărurile cu specific local şi să se simtă cât mai bine.

Dansatorii pecicani îmbrăcaţi în port popular, ducând tricolorul şi steagurile ansamblurilor, precum şi un banner cu numele oraşului nostru au defilat pe străzile localităţile pe muzica asigurată de membrii orchestrei. 

“Formaţia Krollerion Mourieg din comuna învecinată Moréac a sărbătorit în data de 28 august împlinirea a 25 de ani de la înfiinţare cu scopul păstrării şi promovării culturii şi muzicii specifice regiunii Bretania, moment sărbătorit cu un spectacol amplu în cadrul căruia au evoluat şi dansatorii pecicani”, a declarat Petru Antal, primarul orașului.

Vizita de acum a amintit de turneul de succes efectuat de Ansamblul „Mureşul”, predecesorii Păstrătorilor Tradiţiei, în 1974, atunci când dansatorii pecicani s-au bucurat de mare succes. Pe parcursul discuţiilor purtate de primarul Petru Antal cu edilul de acolo, Grégoire Super, a apărut ideea înfrăţirii celor două localităţi pentru a crea legături de colaborare cât mai strânse în mai multe domenii.

„Ne-a onorat invitaţia grupului francez şi am fost primiţi cu foarte multă căldură şi simpatie. Am avut ocazia să prezentăm atât portul şi dansurile româneşti, maghiare şi ţigăneşti, precum şi să promovăm brandul nostru local, pita de Pecica, devenită produs tradiţional recunoscut. Sperăm să continuăm colaborarea cu noii noştri prieteni francezi, mai ales că în scurt timp graniţele vor dispărea şi avem experienţă în colaborări datorită celor două localităţi cu care suntem înfrăţiţi, Bătania şi Woluwe-Saint-Pierre” a rezumat primarul vizita.

Mai multe