Traficant de droguri, extrădat de autorităţile române

4 septembrie 2009 18:21   Actualitate
Ultima actualizare:

Sud-americanul Jesus Eduardo Valencia-Arbelaez, cunoscut drept lider al unei reţele internaţionale ce se ocupă cu traficul de cocaină şi spălarea de bani, arestat la Bucureşti la începutul lunii iunie, a fost extrădat Statelor Unite ale Americii, unde a fost preluat, joi, de autorităţi, informează Mediafax. În 5 august, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de extrădare a lui Jesus Eduardo Valencia-Arbelaez (44 de ani), cu dublă cetăţenie, columbiană şi mexicană, formulată de autorităţile judiciare din SUA. Instanţa a dispus ca unele bunuri ale lui Jesus Eduardo Valencia-Arbelaez să fie predate autorităţilor judiciare americane odată cu extrădarea lui, "existând posibilitatea să aibă legătură cu faptele pentru care s-a solicitat extrădarea".

În 11 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Jesus Eduardo Valencia-Arbelaez în vederea extrădării. Cererea de extrădare a fost formulată de autorităţile judiciare americane, care îl cercetează pentru conspiraţie de distribuire şi posesie cu intenţia de distribuire a cocainei.

Arestarea şi extrădarea lui Valencia-Arbelaez sunt rezultatul unei strânse cooperări între procurorii americani, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul de Justiţie şi Afaceri Internaţionale, Poliţia Română şi Poliţia Daneză, notează autorităţile americane.

Valencia-Arbelaez este al cincilea membru al organizaţiei care este arestat.

Dacă va fi găsit vinovat, Valencia-Arbelaez, va fi condamnat la închisoare pe viaţă pentru trafic de droguri şi la 20 de ani de închisoare pentru spălare de bani.

Mai multe