Tragedia din Ucraina nu trebuia să aibă loc. Greşeala fatală făcută de piloţi

18 iulie 2014 23:43   Actualitate
Ultima actualizare:

Se pare că zborul MH17 care s-a prăbuşit în estul Ucrainei joi şi a cauzat moartea a 298 de pasageri a avut o deviaţie de curs. Spre deosebire de zborurile anterioare desfăşurate pe ruta Amstardam-Kuala Lumpur, acesta a avut o deviaţie de aproximativ 480 de km în direcţia nord.

Robert Mark, un pilot comercial care este şi editorul publicaţiei Aviation International News Safety a verificat traseele anterioare urmate de piloţii care au efectuat aceeaşi cursă şi a observat că în mod normal, cursul stabilit era undeva cu 300 de mile mai la sud, iar dacă acesta ar fi fost liber şi piloţii erau ghidaţi pe acolo, tragedia putea fi evitată, informează The Telegraph.

"Pot să spun, ca pilot comercial, că dacă mi s-ar fi dat ruta aceea, aş fi refuzat-o, având în vedere ce se întâmplă în Ucraina şi la graniţa cu Rusia. Am verificat sistemul FlightAware, pe care îl folosesc toţi ca să vadă traseele avioanelor, şi am văzut zborurile MH17 din ultimele două săptămâni. Zborul acesta a fost foarte, foarte mult la nord pe teritoriul Ucrainei faţă de precedentele. Acelea au fost chiar şi la 300 de mile spre sud", a declarat Mark.

Mai multe