Trei din patru pui sunt plini de bacterii
Peste 75% din totalul puilor tăiaţi în UE sunt contaminaţi cu bacterii, iar în România proporţia este de 64%, spune Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară.
„Cifrele sunt absolut corecte", ne-a confirmat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Salmonella şi Campylobacter, două din cele mai toxice bacterii, sunt prezente pe carcasa a circa 75% din puii din UE, a rezultat dintr-o verificare a Autorităţii Europene pentru Securitate Alimentară, în sute de abatoare din UE.
În România, s-a constatat că „doar" 64% din păsările care sunt prelucrate sunt contaminate cu bacterii. Experţii europeni au precizat că riscul contaminării este mai mare, dacă se consumă carnea prea puţin fiartă sau prăjită.
„Cifrele sunt absolut corecte, deşi mă mir că în România proporţia este de doar 64%. Bacteria se află pe carcasă, nu în carne, iar contaminarea se face la prelucrare. Trebuie să ştiţi că Salmonella este un germene liber în natură şi, în timpul prelucrării apare pe carcasă, la toate animalele, nu numai la pui", ne-a confirmat preşedintele Patronatelor din alimentaţie Romalimenta.
Pe de altă parte, ANSVSA ne-a asigurat că tot ce se vinde în România, în magazinele autorizate, are buletin de analize sanitar-veterinar şi poate fi consumat fără risc.
Cu toate aceastea, anul trecut 1.117 persoane au ajuns la spital, îmbolnăvite de Salmonella din mâncare, ne-a informat Centrul Naţional de Boli Transmisibile.
«Gătiţi foarte bine alimentele!»
Infecţiile cu Salmonella şi Campylobacter sunt dintre cele mai frecvente boli de tip alimentar.
"Se transmit pe cale digestivă, prin consumul de ouă, carne (în special de pui) şi produse lactate. Simptomele sunt diaree, greaţă, febră şi dureri abdominale", ne-a explicat prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist.
Specialistul ne recomadă, pentru a evita infectarea, să ne spălăm pe mâini, să spălăm fructele, legumele şi zarzavaturile şi să gătim foarte bine carnea, ouăle şi produsele lactate.
Citeşte şi:
Ouăle cu cifra 3, bune de mâncat
Noi am mâncat legumele cu cancer, ei au testat pe animale!
Cum ne infectăm cu bacterii
Aproape toate alimentele şi băuturile pot fi contaminate cu Salmonella şi Campylobacter, însă, ouăle şi carnea sunt cele mai importante surse de infecţie.