Tribunalul Bucureşti suspendă demolarea Hotelului Marna

22 decembrie 2010 13:54   Actualitate
Ultima actualizare:

Tribunalul s-a pronunţat ieri pentru suspendarea demolărilor la cele două clădiri, pentru care primarul Sorin Oprescu şi arhitectul-şef al Capitalei Gheorghe Pătraşcu eliberaseră autorizaţii de demolare în regim de urgenţă. Decizia instanţei blochează proiectul realizării bulevardului Uranus, care prevede demolarea a 85 de imobile de pe străzile Buzeşti şi Berzei.

Organizaţiile neguvernamentale îi acuză pe edili că s-au grăbit să elibereze autorizaţii de demolare, prevalându-se de faptul că imobilele ar pune în pericol siguranţa publică. Potrivit Legii 50/1991 a construcţiilor „primăriile pot dezafecta construcţiile, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale, aflate în stare avansată de degradare şi care pun în pericol siguranţa publică, cu excepţia construcţiilor monument istoric, pe bază de autorizaţie de desfiinţare” (art. 7, alin. 17).

Citeşte şi:

În opt luni aici va fi un bulevard

1,4 milioane euro costă demolarea Halei Matache

Oprescu, acuzat că demolează case monument istoric

Reprezentanţii Municipalităţii spun, însă, că au solicitat şi au obţinut acordul Ministerului Culturii pentru scoaterea celor două imobile de pe lista monumentelor istorice, în vederea demolării. Mai mult, edilii spun că toate imobilele care sunt situate pe traseul viitorului bulevard Uranus au fost expropriate „pentru cauza de utilitate publică”, iar proprietarii acestora au fost despăgubiţi conform legii.Decizia Tribunalului survine la două săptămâni de la protestul asociaţiilor de protecţia clădirilor de patrimoniu, care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de campania de demolare a clădirilor emblematice ale Capitalei.

Mai multe