Cum să te îmbraci când urci pe munte

27 decembrie 2021 12:09   Actualitate
Ultima actualizare:

Muntele este periculos și vara, cu atât mai mult iarna, când condițiile meteo ridică mari probleme chiar și celor mai experimentați. Dacă nu ești echipat corespunzător și dacă nu respecți indicațiile de pe traseele stabilite, riști să te accidetezi sau, și mai grav, să-ți pierzi viața. Uite cum să te îmbraci când urci pe munte! 

Nu te avânta pe munte dacă ești îmbrăcat în blugi și adidași! Așa aveau de gând să facă un grup de patru tineri, puțin înainte de Crăciun. Norocul acestora a fost că o împătimită a muntelui i-a văzut când se pregăteau să urce pe Ceahlău, în vârful Toaca. Erau complet neechipați și nu ar fi avut nicio șansă să lupte cu viscolul și cu troienele de peste un metru.

„Echipaţi-vă corespunzător sezonului de iarnă şi porniţi foarte devreme pe trasee. Din rucsac nu trebuie să lipsească o trusă de prim-ajutor, lanternă, pelerină impermeabilă, haină şi pantaloni groşi pentru schimb. Dacă sunteţi surprinşi de întuneric, încercaţi din timp să identificaţi o poziţie certă şi să o comunicaţi Salvamont. Nu părăsiţi zona în care ati fost localizaţi!. Este o greşeală care vă poate costa viaţa!“, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, potrivit adevarul.ro.  

Cum să te îmbraci când urci pe munte 

Ești tentat să-ți pui o geacă foarte groasă, gândindu-te că ești la munte și e frig? Nimic mai greșit! În primul rând e grea și voluminoasă, iar dacă îți va fi cald pe traseu și vei vrea să ți-o dai jos, nu vei avea loc în rucsac pentru ea și nu vei vrea să o cari în spate.

Și cum este inevitabil să nu te încălzești, din moment ce vei face efort când vei începe să urci pe munte, uite ce este indicat să faci: îmbracă-te în straturi. Sunt recomandate trei – patru straturi: patru straturi dacă e foarte frig pentru partea superioară a corpului și două straturi, maximum trei pentru picioare.

Astfel, ai posibilitatea de a te îmbrăca/dezbrăca de un strat sau mai multe pentru a regla temperatura corpului, în funcție de efortul pe care îl depui. Dacă îți este prea cald în timp ce urci pe munte, atunci dai jos un strat sau două. Dacă ți se face frig când ai oprit să te odihnești sau bate vântul, atunci pui pe tine un strat.

Cel mai important strat este primul, cel care intră în contact direct cu pielea. Acesta trebuie să fie ori din lână, ori dintr-un material sintetic care se usucă foarte repede. Nu folosi haine din bumbac. Acesta reține transpirația și se usucă foarte greu. Al doilea strat poate fi o bluză din polar sau o jachetă mai subțire rezistentă la vânt, iar al treilea strat, cel exterior, poate fi o jachetă din puf sau/și o jachetă impermeabilă și antivânt.

Folosește bocanci de iarnă

Important: indiferent de anotimp, atunci când urci pe munte este obligatoriu să porți bocanci! Bocancii îți țin glezna fixă și o protejează de mișcările bruște de pe un teren accidentat. Apoi, talpa acestora este specială, având aderență maximă pe orice fel de teren: stâncă, pământ, noroi, crengi, zone umede.

Iarna, ai nevoie de bocanci speciali, fiindcă aceștia sunt construiți pentru a oferi siguranță și confort maxim în zăpadă. Talpa trebuie să fie foarte rigidă ca să nu aluneci și ca să susțină greutatea corpului când bocancul face contact doar cu partea din față a tălpii.

Trebuie să fie impermeabili, iar extremitățile din față și spate (sau doar una dintre ele) să fie prevăzute cu niște margini întărite pe care se pot monta colțari pentru mersul pe gheață sau zăpadă înghețată, conform muntii-nostri.ro.

Mai multe