Udaţi plantele mai rar, iarna!

29 ianuarie 2011 15:35   Actualitate
Ultima actualizare:

Plantele de apartament trec iarna printr-o perioadă de relativ repaus. Nu au nevoie de atât de multă apă şi căldură ca în perioada de vară, dar şi acum sunt sensibile şi probleme pot apărea. Iată cum trebuie să le îngrijeşti în anotimpul rece.

Chiar dacă există şi plante care înfloresc iarna, cum ar fi aloe, crăciuniţele sau steaua Crăciunului, majoritatea florilor de apartament intră, iarna, într-o perioadă de repaus.

Cantitatea şi intensitatea luminii primite în mod natural se reduc, creşterea încetineşte sau se opreşte, înflorirea nu se mai produce şi ele nu mai au nevoie de atât de multă apă şi căldură.

Se udă moderat sau mai rar (dacă temperatura interioară e mai mică), se mulţumesc cu mai puţină lumină şi căldură, nu li se administrează îngrăşământ. În mod normal, trec cu bine de această perioadă. Singura problemă o au cu aerul uscat şi cald din încăpere.

„Din cauza caloriferului, aerul se usucă mult. Puteţi pune nişte vase de apă pe calorifer. Apa, prin evaporare, umezeşte aerul în jurul plantelor, reducând pierderea de apă prin frunze şi ofilirea plantei", spune Adela Boieriu, biolog în cadrul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză" a Universităţii Bucureşti.

Potrivit specialistului, problema apare deoarece în dreptul ferestrelor sunt, de obicei calorifere, iar ghivecele cu plante trebuie plasate cât mai aproape de fereastră, cel mult la un metru distanţă.

„Pentru ca plantele să nu fie afectate de aerul foarte cald, se poate alege o variantă de compromis, şi anume să folosiţi un blat izolator mai lat şi gros decât pervazul ferestrei, pe care să puneţi ghivecele, sau să aşezaţi un paravan izolator între plante şi sursa de căldură", explică biologul.

Udatul se face în funcţie de temperatura ambientală, de lumină şi de mărimea vasului. Cu cât temperatura e mai mică şi vasul mai mare, cu atât se udă mai rar. Verificaţi pământul! Primul semn că planta are nevoie de apă este uscarea lui la suprafaţă.

Frunzele se şterg cu o cârpă umedă

Pentru a compensa lipsa umidităţii, frunzele plantei se şterg cu o cârpă umedă sau, periodic se pulverizează întreaga plantă cu apă. Udarea se poate face atât în farfurie, cât şi pe pământ, în funcţie de mărimea ghiveciului şi tipul plantei. Dacă se udă pământul, semnul ca planta a primit cantitatea corectă e apariţia ei în farfurie.

Excesul acumulat se aruncă. „Abia atunci eşti sigur că planta a primit apă pe săturate. Nu uitaţi să afânaţi pământul pentru a nu se sufoca rădăcinile", vă mai sfătuieşte biologul.

Atenţie când aerisiţi!

Florile de apartament aşezate pe pervazul ferestrei sunt primele expuse variaţiilor de temperatură. Prea cald când caloriferul e deschis la maximum, prea frig când aerisiţi. Ce-i de făcut?

Nu renunţaţi la aerisire. E importantă pentru că ajută la reducerea căldurii, reglează temperatura şi măreşte umiditatea. Încercaţi să mutaţi plantele într-un loc mai ferit atunci când deschideţi fereastra.

Mai multe