Uite aşa îţi amenajezi balconul!

7 mai 2010 13:48   Actualitate
Ultima actualizare:

Tu unde-ţi bei cafeaua de dimineaţă? În bucătărie? În cameră? N-ai vrea s-o savurezi pe balcon, bucurându-te de soare şi aer curat? Pentru asta balconul tău va trebui să sufere mici îmbunătăţiri.Iată câteva idei.

Aruncă tot ce-i de aruncat!

 Peste iarnă, balconul tău s-a transformat într-un mic depozit în care ai adunat tot felul de obiecte şi lucruri de care nu aveai nevoie: sticle, borcane, pungi, bidoane. Este timpul să arunci tot ce este de aruncat şi să găseşti un alt spaţiu de depozitare pentru lucrurile pe care încă le mai foloseşti.

Aspiră, spală, văruieşte

Aspiră podeaua şi pereţii, spală pe jos şi şterge geamurile dacă balconul este închis. Curăţă prin toate colţurile şi adună şomoioagele de praf. Văruieşte cu var lavabil.

Alege mobilier minimalist

Dacă balconul este închis şi lung, poţi cumpăra două dulapuri pe care să le aşezi pe cele două lăţimi. Dacă, dimpotrivă, este mai lat, poţi decora spaţiul cu o măsuţă şi două scaune pliante. Ai balcon închis?

Optează pentru rafturi pe care să le agăţi pe perete. Mobilierul trebuie să fie de dimensiuni mici, fără prea multe detalii.

Pardoseala, închisă la culoare

Pardoseala trebuie să fie de o nuanţă închisă pentru a da impresia că balconul este mai mare. Poţi alege plăci de gresie maro închis, o mochetă, un covoraş oval dacă balconul este închis. Dacă nu ai geamuri, atunci poţi opta pentru gresie sau linoleum.

Cumpără flori rezistente

Decorarea balconului cu ghivece de flori este obligatorie. Într-un colţ, poţi aşeza un ficus, de tavan poţi agăţa ghivece suspendate, iar pe pervaz poţi aşeza jardiniere. Alegerea plantelor necesită o atenţie sporită şi se cumpără în funcţie de umiditatea din balcon, de cât de însorit sau umbrit este acesta.

De asemenea, florile se aleg şi în funcţie de cum este amenajat balconul: dacă este închis sau deschis.

«Alege stilul care ţi se potriveşte», Cristina Joia, designer

Putem opta pentru un balcon clasic: gresie pe jos, jardiniere din fier forjat, scaune pe care aşezăm pernuţe şi o măsuţă mică.

De asemenea, putem alege o variantă exotică: o gresie care imită parchetul, scăunele sub formă de butuci de copac gen tabureţi.

Pereţii pot fi decoraţi cu grinzi din lemn între care punem pânză, iar rama geamului termopan ar putea imita culoarea cojii de copac.

Un stil mai modern presupune un mobilier din sticlă, mai ales dacă balconul este deschis.

Mască ghiveci:29,9 lei.Maschează ghivece mici din plastic sau ceramică. Magazin: Hornbach

Set pliant masă, scaune: 89,8 lei. Nu ocupă mult spaţiu. Magazin: Carrefour

Azalee: 24,9 lei.Decorează balconul cu cât mai multe ghivece. Magazin: Hornbach

Monalisa:44,99 lei- Ghiveciul se poate agăţa de tavanul balconului. Magazin: Bricostore

4 metode pentru înfrumuseţarea balconului pe timp de vară

Pe lângă amenajarea balconului pentru savurarea cafelei de dimineaţă, mai poţi opta şi pentru alte trucuri. Iată ce ne recomandă specialistul Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat.

Măreşte sufrageria!

 În cazul unui balcon foarte mic, dacă legea îţi permite, poţi demola peretele despărţitor dintre acesta şi cameră şi, astfel, poţi mări sufrageria. Însă, executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai în baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare, care este emisă de administraţia publică locală la solicitarea proprietarului de apartament.

Această autorizaţie se emite în baza unei documentaţii tehnice pentru lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie sau reparare a construcţiilor de orice fel.

Balconul- bibliotecă

 Un balcon închis şi bine izolat, poate fi decorat cu rafturi pe care să-ţi aşezi cărţile. Dacă aduci o măsuţă mică şi două scaune pliante poţi lectura ca într-o adevărată bibliotecă.

Balconul-sală de fitness?

6 Dacă balconul este închis şi ceva mai mare, îl poţi transforma într-o adevărată sală de fitness. Aici îţi aduci banda de alergat, bicicleta, ganterele.

Balconul-bucătărie

Ai nevoie doar de o masă pliabilă, un cuptor cu microunde şi o plită electrică mică. Pe pereţi poţi agăţa rafturi pe care să aşezi vesela.

Mai multe