Uite cum faci cumpărăturile în siguranţă

13 aprilie 2011 13:28   Actualitate
Ultima actualizare:

Mai este aproape o săptămână până la Paşte şi magazinele sunt tixite cu produsele specifice acestei sărbători. Inspectorii Autorităţii Nanaţionale pentru Protecţia Consumatorilor avertizează însă că nu toate produsele sunt sigure pentru consum. Iată care sunt sfaturile lor.

Ai intrat deja în vria cumpărăturilor? Ai grijă cum şi de unde le faci. Inspectorii ANPC ne sfătuiesc să cumpărăm produsele doar din locuri special amenajate în pieţe, din măcelarii sau magazine.

Citeşte şi:

La cumpărături în pielea goală - VIDEO

Lecţii de shopping cu Loredana: află ce trebuie să îţi cumperi în acest sezon

Bărbaţii pierd 11 ani la televizor, femeile 8 ani la cumpărături

Uite ce să eviţi când faci cumpărături de la reduceri!

Solzii peştelui alterat se desprind uşor

La cumpărare verifică dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea ta;

Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.

Nu vopsi ouăle cu cerneală tipografică!

La vopsirea ouălor nu utiliza vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Vopseaua cu pigment puternic este foarte toxică. Aceasta pătrunde prin coajă, iar oul consumat astfel reprezintă un adevărat risc pentru sănătatea ta.

Citeşte codurile ouălor

Evită cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;

La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul;

Ouăle de provenienţă românească trebuie să fie marcate cu data valabilităţii minime. Pentru cele provenite din alte ţări, codul se compune din: cifra care defineşte metoda de creştere (0,1, 2 sau 3), codul de ţară şi un număr de identificare. Sunt interzise pentru comercializare ouăle care au coaja crăpată sau lovită.

Produse de patiserie, valabile 24 de ore

Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;

Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minime).

Verifică etanşeitatea sticlei de vin

Nu te lăsa "ademenit" de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în sticle de plastic refolosite, care îţi oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi "calitatea naturală" a produsului;

Verifică etanşeitatea recipientelor;

 Vinul care prezintă depuneri nu este bun pentru consum.

Ce trebuie să conţină eticheta produselor

 În primul rând, denumirea produsului, după care numele şi adresa fabricantului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului.

 Totodată, prezentă trebuie să fie şi dată durabilităţii minimale, cantitatea/volumul net, condiţiile de depozitare şi de folosire, locul de origine sau provenienţa produsului, precum şi concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2%.

 De asemenea, pe ambalaj trebuie să observi şi lista ingredientelor produsului, cantitatea anumitor ingrediente sau o menţiune privind lotul (seria lotului, data fabricaţiei, data îmbutelierii etc).

 Totodată, elementele obligatorii de etichetare trebuie să fie scrise în limba română, însă pot fi prezentate şi în alte limbi.

Informaţiile de pe etichetă trebuie să fie înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil, fără să fie acoperite de alte desene.

«Cumpăraţi din locuri autorizate»Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC

Recomand consumatorilor să cumpere produse numai din locuri autorizate. Produsele expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, reprezintă un risc pentru cumpărători.

Citeşte mâine în Click! “Cum să alegi cea mai bună carne   de miel”

Mai multe