Uite cum ne lăsăm noi de fumat!

18 mai 2010 15:41   Actualitate
Ultima actualizare:

Gata! Ne-am hotărât! De azi, renunţăm la fumat. Motivele? „Nu mai cheltuim o grămadă de bani pe ţigări şi nici nu ne mai expunem riscului de a ne îmbolnăvi!".

Aşa au spus azi, la unison, reporterii Click! Sorin Andreiana şi Emil Simionescu.

Primul a ales să apeleze la ajutorul unui psiholog pentru a se lăsa de fumat, iar cel de-al doilea a bătut, din acelaşi motiv, la uşa unui medic pneumolog.

Timp de 30 de zile, ei vor urma sfaturile psihologului şi ale medicului. Vor reuşi să stea departe de ţigări? Aflaţi din Click!, în fiecare săptămână, cum decurge experimentul.

* Nume: Sorin Andreiana * Vârstă: 27 de ani * Fumez de la: 18 ani * Cât fumez pe zi: două pachete de ţigări* Metoda de renunţare: cu ajutorul psihologului * Despre experiment: cred că voi reuşi să mă las de fumat

* Nume: Emil Simionescu * Vârstă: 39 de ani * Fumez de la: 20 ani * Cât fumez pe zi: trei pachete de ţigări* Metoda de renunţare: cu plasturi şi gumă „Nicorette"* Despre experiment: cred că voi reuşi să mă las de fumat

De azi, plasturi în loc de ţigări!

Magda Ciobanu (40 ani), medic pneumolog şi totodată coordonatoare a programului „Stop fumatului!", iniţiat de Ministerul Sănătăţii! Ea este cea care mă ajută să renunţ la ţigări.

„Calea pe care ai ales-o să te laşi de fumat, cea cu plasturii, dă randament din punct de vedere biologic pentru că oferă organismului tău exact doza de nicotină de care ai nevoie. Nu îţi va fi uşor, pentru că ai avea nevoie şi de un psiholog, dar vom încerca!", m-a pus specialistul în temă cu ce mă aşteaptă.

Prima şedinţă a ţinut mai bine de două ore, pe parcursul cărora medicul mi-a explicat amănunţit ce am de făcut începând de azi.

„Din acest moment, nu îţi mai este permis să ai ţigări asupra ta şi nici în preajmă. Vei folosi numai plasturii „Nicorette" pe care îi vei aplica pe corp imediat după ce te-ai trezit, chiar înainte să te dai jos din pat", m-a avertizat medicul.

Mi-a dat şi un sfat preţios: să-mi anunţ prietenii că mă las de fumat şi să le cer să mă înţeleagă dacă, în următoarele zile, voi fi nervos.

«Trebuie să mă las treptat de tutun»

Am ales să mă las de fumat cu ajutorul psihologului Mihaela Vintilă. „Luăm ca termen limită 30 de zile pentru a vă ajuta să renunţaţi. Trebuie să vedem de unde pornim", mi-a spus încă de la început specialistul de la Ameta Clinic.

Au urmat mai bine de 3 ore de discuţii. Am răspuns la întrebări, am desenat, am rupt câteva ţigări iar apoi am aşteptat emoţionat să aflu răspunsul specialistului la întrebarea „am sau nu şanse de vindecare?".

„Eu sunt optimistă în urma testului. La început, aţi fumat din dorinţa de a brava. Acest comportament, treptat, a devenit un obicei, iar obiceiul exagerat s-a transformat în viciu. Totuşi, eu cred că aveţi şanse mari să renunţaţi", mi-a explicat Mihaela Vintilă.

Îmi spune că motivaţia şi voinţa sunt cele mai importante caracteristici într-un astfel de demers. "Sunteţi un om care îşi atinge scopurile şi asta e bine", îmi spune specialistul. Vestea bună este că va trebui să mă las de fumat treptat şi nu brusc.

Mai multe