Uite cum să-ţi alegi pantofii potriviţi

24 martie 2011 16:24   Actualitate
Ultima actualizare:

Este din nou vremea cumpărăturilor, iar magazinele se întrec în oferte care mai de care mai avantajoase. Acum este momentul să-ţi reînnoieşti garderoba cu o pereche nouă de pantofi. Atenţie însă ce modele cumperi şi ce calitate alegi. Şi, dacă deja ai pantofi care te bat, am găsit pentru tine câteva sfaturi utile.

Primăvara şi-a intrat în drepturi şi, în sfârşit poţi spune adio cizmelor. Nu-i aşa că îţi face cu ochiul perechea de pantofi din vitrină? Dar ştii la ce anume să fii atent când cumperi? Uite ce ai de făcut.

Citeşte şi:

13 trucuri care te fac să pari mai slabă

Greşeli de evitat dacă v-aţi mutat împreună

Pregăteşte din timp hainele de primăvară

Uite cum îţi poţi depozita pantofii

Atenţie la confort!

Nu te grăbi să cumperi pantofi care te strâng sau te jenează. E greşit să mergi pe ideea că se vor lăsa în timp. Căci, până să se lase pielea, vei fi plină de bătături. Pantoful trebuie să se muleze pe forma piciorului, nu piciorul trebuie forţat să adopte forma pantofului.

Material de calitate

Chiar dacă pantofii sunt din piele naturală sau vinilin, materialul trebuie să fie cât mai moale şi cât mai flexibil. Un material rigid îţi va provoca răni. Ca să verifici calitatea încălţămintei, probează ambii pantofi şi poartă-i câteva minute prin magazin. Îţi vei da seama imediat dacă nu te simţi confortabil.

Este bun un toc înalt?

Cu cât tocul este mai înalt, cu atât presiunea exercitată pe partea din faţă a piciorului este mai mare. Cu timpul, un toc înalt îţi poate deforma piciorul, poţi suferi de varice şi bătături. Sunt recomandate tocurile medii sau talpa plată care conferă piciorului stabilitate.

Vârf ascuţit sau plat?

Depinde şi de ce se poartă dar, mai ales, de ce ţi se potriveşte. De exemplu, pantofii cu vârf ascuţit nu sunt potriviţi pentru orice fel de picior. Dacă laba piciorului este mai lată, iar pantoful mai strâmt, este foarte posibil să te trezeşti cu dureri şi bătături la degete.

Atenţie la calapod!

Există calapoade pentru pantofi cu toc înalt, pentru pantofi cu toc jos, pentru picioare subţiri sau mai groase. Când probezi pantoful, talpa piciorului trebuie să se muleze perfect pe curbura încălţămintei.

Te bat pantofii cei noi? Nu te necăji! Uite ce trebuie să faci

* dacă pantoful te jenează la spate, freacă zona călcâiului cu puţină vată îmbibată în spirt

* dacă pantoful este prea îngust şi te deranjează la degete, pune în interior, spre vârf, o bucată de vată îmbibată în oţet. Atenţie! După 2,3 minute scoate vata, altfel se va lărgi prea tare.

* dacă încălţările sunt din material textil rezistent, le poţi băga la maşina de spălat.

* pantofii noi se pot lărgi şi cu ajutorul unui ghemotoc de hârtie introdus de la călcâi spre vârf.

* poartă pantofii noi câteva zile prin casă peste un ciorap gros.

* zona mai rigidă care te bate poate fi dată cu cremă de mâini sau lapte de corp până se înmoaie.

* ca să se lărgească, o pereche de încălţăminte poate fi purtată prin ploaie.

«Atenţie la bătături!»Mircea Tampa, medic dermatolog

Există mai multe tipuri de bătături şi îngroşări ale pielii care pot apărea în urma purtării de încălţăminte neadecvată: bătăturile dure, moi şi calozităţile. Bătăturile dure apar pe proeminenţele osoase supuse traumatismelor mecanice, sunt reduse ca suprafaţă şi ferme la palpare.

Bătăturile moi apar între ultimele două degete de la picior, ca nişte mici umflături şi sunt mai puţin dure la palpare. Calozităţile se întind pe câţiva centimetri şi au o culoare gălbui-cenuşie.

Dacă pantofii nu sunt adecvaţi, în urma primei purtări apar băşici cu lichid care se pot suprainfecta. Deci, atenţie mare atunci când cumperi încălţăminte. Bătăturile pot declanşa dureri mari la păşit şi răni care se vindecă foarte greu".

Mai multe