Uite cum să-ţi cureţi maşina de gheaţă!
Stratul gros de gheaţă de pe maşină, dopurile de formate pe ţevi, geamurile îngheţate, încuietorile blocate sunt toate probleme cu care ne confruntăm atunci când afară temperaturile scad sun 0°C. Iată câteva soluţii ce te pot ajuta să scapi de gheaţă şi de pericolele pe care aceasta le aduce cu sine.
Atunci când temperaturile scad sub 0°C orice autoturism se transformă într-un "bloc de cristal".
Foloseşte spray pentru chedere
Daca ai avut ghinionul să-ţi găseşti maşina bocnă nu te apuca să tragi de portierele acesteia. Dacă stratul de gheaţă este gros, foloseşte un spray pentru dezgheţ. Aplică din abundenţă pe toate componentele din cauciuc sau plastic ale maşinii.
Porneşte căldura la maximum
După ce porneşti motorul maşinii şi te asiguri că este scoasă din viteză, porneşte ventilatorul, la maximum, pe o temperatură ridicată. Îndreaptă grătarele către geamurile laterale pentru a grăbi dezgheţarea acestora în dreptul oglinzilor.
Scoate gheaţa cu soluţie de geamuri
Dacă stratul de gheaţă este foarte gros nu încerca să foloseşti racleta imediat. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie aruncă o mână de sare grunjoasă pe parbriz, stratul de gheaţă se va topi în câteva minute.
O variantă mai rapidă este lichidul de parbriz amestecat cu spirt. Fă amestecul într-o sticlă şi deschide dopul doar jumătate. Toarnă lichidul pe parbriz şi îndepărtează pojghiţa cu ajutorul racletei.
Dacă maşina nu este dotată cu dispozitiv pentru încălzirea lunetei, foloseşte soluţia cu spirt şi pentru aceasta. Evită să foloseşti lichide fierbinţi sau calde. Parbrizul se poate sparge din cauza şocului termic.
Verifică lamelele ştergătoarelor
În anotimpul rece foloseşte o pereche de ştergătoare cu lamele mai tari. Nu activa ştergătoarele când încă există gheaţă pe geam, rişti ca lemelele acestuia să se rupă.
Dacă ai senzor de ploaie, dezactivează-l, altminteri vei avea surpriza neplăcută să pornească ştergătoarele dacă parbrizul este îngheţat. Şi să se strice, ori ele, ori motoraşul, ori amândouă. Porneşte ştergătoarele doar în momentul în care parbrizul este complet dezgheţat şi curăţat.
Curăţă oglinzile de gheaţă
Vizibilitatea în trafic este cea mai importantă. Aşa că nu pleca la drum dacă nu ai oglinzile laterale curăţate. Dacă nu ai o maşină dotată cu oglinzi încălzite, foloseşte soluţie pentru parbriz amestecată cu spirt.
Soluţii din casă pentru îndepărtarea poleiului
Nisipul antiderapant - se împrăştie după curăţarea în prealabil a zăpezii; acesta trebuie să fie curat, aspru, fără impurităţi din argilă;
Sarea - se vor folosi atât particule fine, cât şi grunjoase de până la 7 mm; efectul acesteia este resimţit până la temperatura minimă de - 9 gr. C;
Mălaiul - nu topeşte gheaţa, dar asigură aderenţă îan timpul mersului;
Alcoolul - acesta topeşte zăpada şi face mai uşoară desprinderea gheţii;
Oţetul alb - acidul din oţet împiedică formarea gheţii;
Ţurţurii se pot topi cu ajutorul unei lămpi cu benzină de mici dimensiuni;
Magnet mic pe care să-l aşezi pe orificiul încuietorii înainte ca gheaţa să se formeze;
Vaselina este utilă atunci când yalele au îngheţat;
Sprayuri speciale pentru dezgheţ - acestea conţin o substanţă care facilitează ungerea încuietorii. Atenţie însă, sprayurile pentru dezgheţat nu trebuie folosite în apropierea focului.
Reţetă pentru parbriz şi oglinzi
Aceasta este o soluţie excelentă pentru a-ţi păstra geamurile, parbrizul şi oglinzile curate în vreme de iarnă.
Amestecă trei ceşti de oţet cu o ceaşcă de apă într-un vas. Înmuiaţi o cârpă în soluţie şi stoarce-o uşor.
Şterge toate suprafeţele din sticlă inclusiv parbrizul, geamurile laterale şi oglinzile.
Reaplică soluţia de mai multe ori pe parcursul lunilor friguroase.
Dacă soarele străluceşte, lasă maşina afară astfel încât soarele să bată direct pe parbriz pentru a-l încălzi.
Asigură-te că geamurile şi oglinzile sunt curate înainte de a aplica soluţia.
Nu aplica soluţia afară când temperatură este sub 0°C deoarece este posibil ca geamul să se crape.
Nu folosiţi apă caldă.