Uite robotul care şterge praful! FOTO

9 ianuarie 2011 17:21   Actualitate
Ultima actualizare:

Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj, au conceput roboţi care plantează copaci, pun gresie, servesc masa sau curăţă lacurile de PET-uri.

NU RATA

Iată robotul cu care şeful te poate controla de acasă - VIDEO

Spaniolii au construit cel mai mare bebeluş-robot din lume - VIDEO

Un angajat al Uzinei Dacia a murit lovit de un robot

Aparatura necesară pentru realizarea roboţilor a costat aproximativ 100.000 de lei şi a fost achiziţionată printr-un proiect de cercetare obţinut de universitate. După ce vor primi note pentru ei, roboţeii vor fi demontaţi pentru a fi reinventaţi la anul de către alţi tineri.

„Mi-ar plăcea tare mult să putem să îi păstrăm, cel puţin pe unii dintre ei, însă nu ne permitem", a spus Mihai Oltean, conferenţiar la Facultatea de Matematică şi Informatică.

Vezi o amplă galerie foto în Mediacenter

Şterge praful

Botezat „Rosie",robotul este dotat cu nişte perii şi cârpe care sunt învârtite de un motoraş. Se plimbă pe masape care trebuie să o cureţe şievită obstacolele pe care le întâlneşte.

Culege pet-urile

Roboţelul „SweemGreen" a fost vedeta ediţiei. Acesta esteprototipul uneibărcuţe programate să culeagă PET-uri care plutesc pe unlac sau baltă.

Pune gresie

O astfel de maşinărie poate reduce mult timpul în care se pune gresia într-o încăpere, studenţii reuşind să o programeze să pună 25 de bucăţi de gresie în 6 minute.

Serveşte masa

După ce clientul îşi alege meniul dintr-o listă, robotul va aranja pe tavă toate produsele comandate de către client şi îiva „înmâna" tava cu meniul comandat.

Aduce scrisorile

„Poștașul" e programat să recunoască anumite cutii poştale,în funcţie de formă şi culoare,ignorându-le pe celelalte. El citeşte numele şi adresa (recunoaşte scrisul de pe etichetă).

Mai multe