Uite unde joacă fotbal echipa Groenlandei

4 septembrie 2009 18:21   Actualitate
Ultima actualizare:

Nu este nicio eroare. Da! Este vorba de echipa reprezentativă a Groenlandei. Regiunea autonomă care ţine de Danermarca are fotbal şi o naţională aflată sub tutela unei Federaţii veche de 38 de ani. Iar FIFI Wild Cup îşi va derula în 2010 cel de-al doilea turneu final.

Stadionul Nuuk, din oraşul cu acelaşi nume, este cea mai mare arenă de fotbal din Groenlanda. E mult spus o arenă în toată regula. Terenul nu are iarbă din cauza permafrostului, stratul de sol care nu se dezgheaţă nici în timpul verii. Tribunele sunt practic inexistente, spectatorii aşezându-se pe colinele din preajmă. 2000 de oameni pot asista în aceste condiţii la un meci al naţionalei sau al formaţiilor locale B-67 şi IL Nuuk.

Principalul for fotbalistic în această zonă este Federaţia Groenlandeză de Fotbal (FGF), înfiinţată în 1971. FGF nu este membru afiliat al FIFA, CONCACAF SAU UEFA, din acest motiv neputând să participe în preliminariile pentru vreo competiţie majoră. Principalul motiv este acela pentru că FGF nu poate pune la dispoziţie un teren de fotbal cu gazon. În viitor, FIFA a luat în calcul luarea unei decizii în acest sens, urmând ca Groenlandei să-i fie permis să folosească un covor artificial la meciurile internaţionale.

FGF are peste 4000 de fotbalişti înscrişi, într-o regiune cu o populaţie de 57.100. Aceştia joacă pe la diverse echipe în campionatul local care se numeşte Coca Cola GM şi care a fost creat în 1958. Pentru o idee mai bună, în satele cu peste 2000 de locuitori există şi cinci echipe de fotbal, un sport foarte popular în Insulă.

Sezonul începe cu jocuri între echipele aflate în apropiere, urmând ca mai târziu cele mai bine clasate formaţii să se deplaseze prin Groenlanda la jocurile finale.

Echipa naţională, poreclită "urşii polari", joacă majoritatea meciurilor amicale împotriva vecinilor de peste mare, Insulele Feroe şi "titraţii" din Islanda. Cu feroezii au jucat şapte amicale din care au reşit să scoată un egal, dar să şi încaseze 20 de goluri.

Ca şi curiozitate, formaţia a fost antrenată nu demult de germanul Sepp Piontek, fost jucător la Werder Bremen şi selecţioner al Danemarcei sau Turciei. Cel mai cunoscut jucător din lot este Niklas Kreutzmann, fundaş legitimat la o echipă daneză de liga a doua. De profesie este dentist.

Au jucat la două turnee "importante"

În istorie, Groenlanda a participat la două turnee obscure, FIFI Wild Cup şi ELF Cup. FIFI este Federaţia Internaţională de Fotbal a Independenţilor, un for al statelor nerecunoscute independente la nivel mondial. "Ţările" afiliate sunt Groenlanda, Tibet, Cipru de Nord, Gibraltar şi Zanzibar, ale căror reprezentative s-au întâlnit în 2006, la Hamburg, la primul "turneu final". S-a alăturat şi Republica St. Pauli, "ţara gazdă", echipă care a reprezentat cartierul din cu acelaşi nume din Hamburg.

Groenlanda a terminat cu două înfrângeri şi cu golaveraj 2-5 grupa B din care au mai făcut parte Ciprul de Nord şi Zanzibar. Aşa de "puternice" au fost cele două naţionale, rivale Groenlandei, încât acestea au jucat finala, câştigată de Cipru de Nord la penalty-uri cu 4-1. Ediţia din 2010 va fi găzduită chiar de Groenlanda care va fi nevoită să se pună la punct cu arena Nuuk.

La ELF Cup (Egalitate, Libertate, Fraternitate), groenlandezii au participat tot în 2006, turneul inaugural. Au s-au mai înscris echipele reprezentative ale Crimeei (tătarii din regiune), Găgăuziei (regiunea autonomă din Moldova), Kyrgystanului (jucătorii de la futsal), Tajikistanului (jucătorii de la futsal), Tibetului (regiune autonomă din China), precum şi "greii" Cipru de Nord (stat nerecunoscut internaţional), gazda, şi Zanzibar (regiune din Tanzania).

Trimisă în grupa A, Groenlanda a scos patru puncte şi a terminat pe locul al treilea. Groenlandezii i-au învins pe găgăuzi cu 2-0, au scos un 1-1 cu Zanzibar şi au pierdut cu 0-1 în faţa Kyrgystanului. Finala a fost câştigată de "colosala" Cipru de Nord, scor 3-1 în faţa Crimeei. (A.M.)

Mai multe