Uite unde se ascund microbii în casa ta

4 iulie 2010 14:17   Actualitate
Ultima actualizare:

Te-ai gândit vreodată că pericolul infecţiilor se află chiar în casa ta? Dacă nu faci curat regulat, cu soluţii speciale, în câteva locuri-cheie, rişti ca viruşii şi bacteriile să-ţi invadeze căminul!

Pericolul de a contacta un germen periculos nu se află doar în spitale, ci şi la noi în casă. E drept, riscul de infectare este mai mic, dar metoda de prevenţie e aceeaşi: curăţenia! Iată care sunt locurile din căminul tău unde trebuie să acţionezi cu soluţii dezinfectante pentru ca microorganismele să nu îţi pună în pericol sănătatea:

Bucătăria. Chiuveta, buretele de vase, prosopul, podeaua, frigiderul sunt locurile unde microbii se adună zi de zi.

Ar fi bine să speli cârpa de vase la sfârşitul zilei, iar în ceea ce priveşte buretele, ar trebui să îl laşi în apă cu clor cel puţin 10 minute pe zi sau să îl arunci după câteva folosiri. Chiuveta şi robineţii se curăţă cu detergenţi antibacterieni o dată pe zi.

Întrerupătoarele şi mânerele trebuie şterse bine cu şerveţele antibacteriene sau cu o cârpă înmuiată în soluţie dezinfectantă.

Electrocasnicele, elec­­tronicele şi telefoanele mobile sunt cele mai periculoase. Pentru distrugerea germenilor se folosesc soluţii sau detergenţi speciali ori şerveţele umede. În comerţ au apărut şi huse antibacteriene pentru telefoane sau telecomenzi.

Baia e încăperea unde microorganismele îşi găsesc cele mai multe locuri să se înmulţească: toaleta, cada sau cabina de duş, chiuveta ori podeaua. Specialiştii atrag atenţia că spuma de baie nu curăţă cada, dar detergenţii lichizi sau cremă, da.

Scurgerea şi robineţii vor străluci dacă sunt frecaţi cu o periuţă de dinţi mai veche, iar pardoseala trebuie bine spălată cu o soluţie antibacteriană.

Nu lăsa detergenţii la îndemâna copiilor

Dacă vrei să-ţi protejezi familia, foloseşte detergenţi bio, pe care să nu îi laşi însă la îndemâna copiilor. Alege soluţii care pot fi utilizate pentru mai multe tipuri de suprafeţe şi vei face economii importante.

Spălatul pe mâini e esenţial

Cel mai mare risc de infectare îl reprezintă mâinile murdare, care poartă microbii de pe un obiect pe altul. "Trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun antibacterian, cât mai des posibil. Se spală şi partea superioară, nu doar palma", atrag atenţia specialiştii.

Alungă microbii cu fierul de călcat

Rufele nu se lasă mult timp ude în maşina de spălat, iar cele uscate se depozitează în locuri curate. Călcatul rufelor te ajută să elimini microbii.

Cum rezolvi cele mai frecvente probleme de aerisire din baie

Baia este camera cea mai expusă căldurii, umezelii şi mirosului neplăcut. Este foarte important ca aerul curat să circule constant în baie, nu doar pentru a combate umiditatea şi mirosul, ci şi pentru a evita înmulţirea peste măsură a bacteriilor.

Acest lucru este destul de greu de realizat, mai ales dacă locuieşti într-o casă care nu este prevăzută cu aerisire directă la exterior pentru baie. Cu toate acestea, pentru a aerisi corect este bine să ai în vedere următoarele:

Aerisirea se face pe coloana bloculuiui

Multe locuinţe, mai ales apartamentele construite înainte de anii '90, nu au fost proiectate cu geam de aerisire la baie. Aici apar probleme legate de faptul că pe coloana de aerisire de la baie pătrund mirosuri sau aburi din băile vecine.

Ventilator cu grile: 80 lei

Soluţie: Ventilatorul pentru baie cu grile

Pentru a asigura o aerisire corectă şi rapidă într-o baie care nu este prevăzută cu geam de aerisire, ai putea să montezi un ventilator special pentru această încăpere. Dispozitivul va fi montat în peretele coloanei de aerisire, în locul grilajului deja existent.

Optează pentru un model prevăzut cu grile ce se acţionează automat în momentul conectării dispozitivului şi se închid etanş atunci când acesta nu funcţionează, pentru a pune capăt şi problemei mirosului venit pe aerisirea centrală de la vecini.

Geamul dă spre spaţiul dintre blocuri

În cazul băilor prevăzute cu geamuri ce comunică cu spaţiul dintre blocuri, circulaţia aerului nu este la fel de bună ca în cazul spaţiilor deschise. Astfel, cu toate că geamul de la la baie este mai tot timpul deschis, apar probleme de umiditate excesivă.

Ventilator simplu: 70 lei

Soluţie: Ventilator pentru baie fixat de fereastră

Renunţă la geam în favoarea unui ventilator de baie pentru fereastră. Cu ajutorul unui dispozitiv special pentru ventilat, care poate fi montat chiar la fereastra din baie, nu vei mai fi nevoit să deschizi geamul încăperii pentru aerisire, dacă nu îţi doreşti asta.

Pe lângă faptul că te va scăpa de problemele legate de miros şi umiditate, un astfel de dispozitiv va înlătura şi problemele ce ţin de expunerea băii tale în faţa celei a vecinilor.

Mai multe