Ultimul pretendent la tronul otoman a murit

25 septembrie 2009 15:16   Actualitate
Ultima actualizare:

Osman Ertugrul, care dacă ar fi fost împărat ar fi purtat numele de Osman al V-lea sau Ertugrul I, era cel mai vârstnic dintre ultimii descendenţi ai sultanilor otomani. Aceştia din urmă au fost alungaţi din Turcia în 1924, după proclamarea, la 29 octombrie 1923, a Republicii laice de către Mustafa Kemal Ataturk peste ruinele imperiului otoman.

Născut în 1912 la Istanbul, Osman Ertugrul era nepotul sultanului Abdulhamid al II-lea. În urma expulzării familiei imperiale, el a trăit în Austria şi în Statele Unite ale Americii. Locuia la New York începând din 1940, unde a lucrat în sectorul petrolier.

În pofida legii turce din 1973 ce îi autoriza pe membrii masculini ai familiei imperiale să îşi recupereze naţionalitate turcă, el nu şi-a solicitat naturalizarea multă vreme, devenind în cele din urmă cetăţean turc în 2004.

Ertugrul va fi înhumat sâmbătă la Istanbul, fosta capitală otomană, într-un mausoleu otoman unde sunt îngropaţi mai mulţi sultani din dinastie, potrivit autorităţilor locale.

Mai multe