Un deputat polonez solicită Spaniei plata în aur a unei datorii din Evul Mediu

3 august 2012 18:21   Actualitate
Ultima actualizare:

E vorba de împrumutul de 430.000 de ducaţi de aur contractat de regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-1598) de la regina Poloniei, italianca Bona Sforza (1497-1557), pentru a acoperi cheltuielile războiului dintre Spania şi Franţa, privind controlul regatului Neapole, credit care nu a fost rambursat integral nici astăzi.

Deputatul Marek Poznanski, în vârstă de 28 de ani, membru al mişcării Palikot de stânga, aflată la originea iniţiativei, a adresat această cerere Ministerului polonez de Externe, care trebuie să examineze problema.

Potrivit site-ului deputatului, la acea vreme un ducat era confecţionat din 3,5 grame de aur. La actualul curs al aurului, valoarea împrumutului se ridică la 57,4 milioane de euro, fără a lua în calcul dobânda.

Polonia, care a încercat să recupereze această datorie până în secolul al XVIII-lea, nu a reuşit să recupereze decât 10% din suma împrumutată.

Potrivit unor istorici, regina Bona Sforza, care a murit în exil la Bari, în Italia, ar fi fost otrăvită din ordinele lui Filip al II-lea, ce voia să evite rambursarea datoriei.

Mai multe