Un fost infirmier în SUA a ajuns rege în Uganda

20 octombrie 2009 16:03   Actualitate
Ultima actualizare:

Mumbere a ajuns în SUA în 1984, pentru a-şi face studiile, având grijă ca timp de 25 de ani să nu spună nimănui că este moştenitor regal. Tatăl său a pierdut tronul regatului Rwenzururu pe când el avea numai 13 ani.

Bătrânul Isaya a fost ucis în urma unor lupte interne pentru putere. Charles s-a alăturat forţelor rebele în încercarea de a reinstaura regatul. După ce a pierdut orice speranţă că îşi va căpăta tronul, a plecat în SUA. Rămânând sărac, şi-a luat două slujbe ca să-şi poată face studiile în economie.

Din 1987, când a primit azil politic, Mumbere a lucrat ca infirmier în Washington şi în Harrisburg, Pennsylvania. În această vară, după zece ani de negocieri, preşedintele ugandez, Yoweri Museveni, s-a hotărât să recunoască regatul Rwenzururu.

Charles Wesley Mumbere, care timp de un sfert de secol a trăit ca un modest om obişnuit, a plecat imediat în ţara natală. El a fost încoronat, luni, într-o ceremonie tradiţională, cu bătăi de tobe şi în uralele mulţimii ce purta steaguri cu portretul său.

Mai multe