Un indian a inventat mâncarea anticancer

30 octombrie 2009 18:40   Actualitate
Ultima actualizare:

Un renumit bucătar-şef indian pretinde că deţine reţeta „celui mai sănătos prânz din lume".

Din curry, pui, afine, măceşe, orez şi struguri. Rezultatul: o masă delicioasă, dar, cel mai important, una extrem de sănătoasă.

„Un singur platou conţine antioxidanţii pe care îi găsim în 49 de castroane cu spanac sau în 23 de ciorchini de struguri sau nouă legături de broccoli", spune bucătarul Gurpareet Bains.

Ingredientul cheie al acestei mese, care ajută şi la prevenirea unor boli precum Alzheimer sau demenţă, este curcuminul, un component al turmenicului. Acesta este extras din rădăcina plantei Curcuma longa, din aceeaşi familie cu ghimbirul, care poate fi găsită în stare sălbatică în munţii Himalaya.

Curcuminul are efecte antioxidante, anti-inflamatorii şi anticancerigene.

În urma unor noi teste efectuate de o echipă de cercetători de la Cork Cancer Research Centre, s-a demonstrat că substanţa poate distruge celulele canceroase cultivate în laborator, încă din primele 24 de ore.

Prepararea curry-ului: 20 g coriandru; 200 g afine proaspete sau îngheţate; 2 linguriţe de ghimbir; 500 g iauri semidegresat; 4 căţei de usturoi mărunţiţi; 3 linguri ulei de măsline; 1 linguriţă turmenic (şofran de India); 2 linguriţe scorţişoară; 1 linguriţă pudră de chilli; 500 g piept de pui; sare, după gust.

Prepararea orezului: 2 linguriţe chimen; 2 linguri ulei de măsline; 1 ceapă călită; 1 linguriţă turmenic (şofran de India); 1 morcov dat prin răzătoare; 1 ceaşcă orez Basmati; 50 g măceşe; 5 linguri mazăre; sare, după gust

Mod de preparare: Amestecaţi coriandrul tocat cu afine, ghimbir, sare şi cu 500 de grame de iaurt grecesc degresat. Lăsaţi compoziţia deoparte.

Puneţi usturoiul tocat într-un bol, amestecaţi-l cu uleiul de măsline şi încălziţi la foc mediu până ce usturoiul capătă o culoare aurie - procesul nu ar trebui să depăşească unul sau două minute.

Adăugaţi şofranul de India, amestecaţi bine şi lăsaţi pe foc 20 de secunde. Adăugaţi apoi scorţişoara şi praful de chili, şi lăsaţi pe foc pentru alte 20 de secunde.

În această compoziţie puneţi pieptul de pui tăiat bucăţi şi lăsaţi pe foc încă cinci minute. Apoi adăugaţi treptat iaurtul, lăsaţi-l pe foc 10 minute, amestecând uşor.

Căliţi ceapa şi puneţi seminţele de chimen până ce încep să pocnească, trei minute.

Adăugaţi şofranul, iar după 20 de secunde puneţi morcovul ras. Lăsaţi pe foc două minute.

Aşa arată mâncarea miraculoasă

Mai multe