Un român cere ajutoare de 25.000 de lire de la britanici. Străinii sunt revoltaţi

15 noiembrie 2014 14:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Presa britanică îl acuză pe Nicu Popescu (30 de ani), un român care lucrează de doi ani în Anglia, că intenţionează să abuzeze de sistemul de asistenţă socială din această ţară şi să ceară indemnizaţii de 25.000 de lire sterline (31.200 de euro) şi o casă cu patru camere pentru a-şi aduce soţia şi cei cinci copii în Birmingham.

Nicu Popescu s-a mutat din Bucureşti în Birmingham, în urmă cu doi ani. Aici, el s-a angajat la un centru de colectare a deşeurilor, iar acum plănuieşte să-şi mărească veniturile cu ajutorul indemnizaţiilor sociale pe care această ţară le asigură imigranţilor. "În România, asistenţa socială este la pământ, dar aici ţi se oferă mult mai multe. Ar fi un început de vis pentru familia mea", a declarat el pentru "Daily Express".

Românul a declanşat un val de furie, după ce a afirmat că este dreptul lui să-şi aducă familia lângă el şi să ceară aceşti bani. Publicaţiile "Daily Mail" şi "Daily Express" afirmă că acesta abuzează de sistemul social permisiv şi că Marea Britanie a devenit un fel de "Sfânt Graal pentru imigranţi“.

"Cazul familiei Popescu este reprezentativ pentru atitudinile est-europenilor faţă de Marea Britanie şi demonstrează că sistemul este expus abuzurilor“, a declarat deputatul britanic Khalid Mahmood.

O româncă a cerut ajutoare sociale nejustificate în Germania

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit, marţi, că un stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă posibilitatea de a refuza acordarea de ajutoare sociale cetăţenilor străini care nu muncesc şi care vin dintr-o altă ţară UE doar pentru indemnizaţii. Decizia vine după ce românca Elisabeta Dano (25 de ani), fără nicio profesie, stabilită în 2011 în Leipzig, a dat în judecată autorităţile germane pentru că acestea au refuzat să-i plătească prestaţia de subzistenţă, plus o alocaţie socială pentru copil, precum şi o parte din cheltuielile de cazare şi încălzire.Premierul Marii Britanii, David Cameron, a salutat decizia instanţei de la Luxemburg privind accesul la indemnizaţii sociale, afirmând că este "este o veste bună şi un pas în direcţia cea bună". "Dreptul de a merge şi de a munci într-o altă ţară a Uniunii Europene nu ar trebui să fie un drept din oficiu. Ar trebui să existe reguli pentru a restricţiona ajutoarele", a susţinut acesta, conform "Daily Mail".

Mai multe